Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1] 2 3   Dolů
 
Autor Téma: Stehovani do Svycarska  (Přečteno 182080 krát)
Simca8



Karma: 0
Příspěvků: 18


« : Březen 20, 2012, 01:32:23 pm »

Pekne odpoledne,
od 1.5.2012 nastupuji do prace v Zurichu. Muze mi nekdo prosim poradit, co je na zacatku treba vsechno udelat? Kam se prihlasit atd. Nerada bych neco zandebala. Ocenim kazdou radu, i co se treba volby telefonniho operatora tyce, zdravotniho pojisteni, mistni dopravy v Zurichu, hledani bydleni (mam zajisteno docasne, ale budu se muset poohlidnout po necem svem) ...
Predem moc dekuji za kazdou radu a tip :-) Moc se tam tesim, ale z toho stehovani a zarizovani jsem trosku nervozni Mrknutí
S.
Zaznamenáno
Gabika



Karma: 0
Příspěvků: 24


« Odpověď #1 : Březen 22, 2012, 03:31:20 pm »

Ahoj, základ je nájsť si bývanie. Potom s podpísanou nájomnou zmluvou a pracovnou zmluvou (plus rodný list v nem.jazyku) zájsť na príslušné Gemeinde (obecný úrad) a požiadať po povolenie k pobytu. Než si ale nájdeš vlastné bývanie, tak môžeš zájsť na Gemeinde kde máš prácu a predbežne sa nahlásiť tam, tak to urobil manžel, ktorý tiež najprv začal pracovať, a až potom našiel bývanie. Ale asi bude lepšie, keď vyrazíš do Švajčiarska o mesiac skôr a nájdeš si bývanie. Dostaneš zrejme povolenie typu B.

Keď dostaneš povolenie k pobytu, tak môžeš riešiť zdravotné poistenie Na to máš ale čas 3 mesiace po presťahovaní, tak po tú dobu je výhodnejšie sa pripojistiť v českej poisťovni. Čiže napr. od 1.5.-31.7. si plať zahraničné pripoistenie v ČR, plus českú normálnu zdravotnú poistku ako samoplátca, po 1.8. alebo keď už budeš mať švajčiarsku poistku, tak tú českú musíš zrušiť. Stačí to väčšinou mailom s naskenovanou švajčiasrkou poistkou. Poistku si môžeš hľadať napr. na www.comparis.ch

Poistenie bytu - prenajatý byt musíš mať poistený proti škodám, tiež na to využi www.comparis.ch

Operátor, no, tu veľmi neporadím, my máme povolenie zatiaľ len L, a to nám neumožňovalo si platiť paušál, takže si jlen kupujeme kredit, máme Swisscom.

To je asi tak všetko, čo mi teraz napadá. Na AHV a BVG (sociálku) ťa predpokladám prihlási zamestnávateľ, dopravu neporadím, nie som z Zurichu, zrejme si ale pre začiatok vystačíš s nejakými kumulovanými lístkami, u nás sa dá kúpiť za zvýhodnenú cenu 6 jázd, ktoré postupne odcvakáš.
Zaznamenáno
Simca8



Karma: 0
Příspěvků: 18


« Odpověď #2 : Březen 22, 2012, 07:24:37 pm »

Ahojky,
diky za info Úsměv
Ja zatim budu bydlet u kamarada a az se rozkoukam, poohlidnu se po necem vlastnim, predpokladam ale, ze pujdu do WG, takze nejake pojistky tim padem resit nebudu muset.
Ten rodny list musi byt prelozeny nejak oficialne, nebo staci, kdyz ho prelozim sama?
Za info ohledne zdravotniho fakt diky, urcite se teda pojistim pro zacatek v CR.
Hezky den!
Zaznamenáno
MarekF
Host
« Odpověď #3 : Březen 22, 2012, 10:43:59 pm »

Jen doplním, že přihlásit se o povolení je nutné do osmi dní od zahájení pracovního poměru. Nepotřeboval jsem přeložený rodný list, pas stačil - můžou ale dodatečné dokumenty dle situace vyžadovat!
Jestli dostaneš L(max 1 rok) nebo B (až 5 let): záleží hlavně na pracovní smlouvě. S Lkem tě čeká docela dost omezení, s EFTA-B už je možné prakticky cokoliv.
Telefon: prepay je k dostání prakticky všude nebo tarify: Swisscom má nejlepší síť a servis, ale je nejdražší,  Orange a Sunrise vyjdou z mého pohledu +- na stejno, záleží na aktuální nabídce.
Doprava v Curychu: www.zvv.ch Je možný si koupit ZVV-Netz-Pass na mesic nebo na rok na konkrétní zóny, pozor není to úplně levná záležitost jakožto všechno v CH... Pokud nebudeš pendlovat pak můžeš zauvažovat o Halbtax: info na www.sbb.ch.
Zaznamenáno
Simca8



Karma: 0
Příspěvků: 18


« Odpověď #4 : Březen 23, 2012, 08:01:59 am »

Diky, jsem rada za kazde info Úsměv
Jeste k tomu prihlaseni k pobytu - jak jsem jiz psala, na zacatku budu u kamarada (predpokladam prvni 1-2 mesice, nez si neco najdu), tzn. najemni smlouvu mit zatim nebudu, jak to v tomto pripade funguje? Musim se nahlasit v miste, kde on bydli a pak znovu prehlasit, az budu mit smlouvu a byt? Nebo to bez smlouvy vubec nejde?
Mela bych dostat povoleni B, vzhledem k pracovni smlouve.
Jinak taky uz jsem zjistila, ze je ve svycarsku vsechno velmi drahe ... proto vam vsem moc dekuji za rady a tipy, v zacatcich je kazda rada velmi uzitecna :-)
 
Zaznamenáno
Gabika



Karma: 0
Příspěvků: 24


« Odpověď #5 : Březen 23, 2012, 02:49:29 pm »

Ahojky,
diky za info Úsměv
Ja zatim budu bydlet u kamarada a az se rozkoukam, poohlidnu se po necem vlastnim, predpokladam ale, ze pujdu do WG, takze nejake pojistky tim padem resit nebudu muset.
Ten rodny list musi byt prelozeny nejak oficialne, nebo staci, kdyz ho prelozim sama?
Za info ohledne zdravotniho fakt diky, urcite se teda pojistim pro zacatek v CR.
Hezky den!
Každý kanton má vlastné zákony, to čo platí u nás, nemusí u vás... Ja ale doporučujem najdôležitejšie dokumenty (rodný list, oddací list...) pred cestou okopírovať, overiť a tie overené preklady nechať súdnym prekladateľom preložiť do nemčiny. Zas tak drahé to v ČR nebolo, i keby som to robila zbytočne...
Zaznamenáno
andromeda4



Karma: 0
Příspěvků: 21



« Odpověď #6 : Březen 26, 2012, 11:51:33 am »

Ahojky, ak budes byvat priamo v Zürichu alebo blizkom okoli,tak zu je mestska doprava velmi dobre vyriesena a priamo v meste sa auto mat vobec neoplati (problemy s parkovanim,nie je to lacna zalezitost...).Zohnat si byvanie priamo v Zh za rozumnu cenu je problem,ale clovek nikdy nevie.WG som nikdy neskusala,ked najdes ludi sktorymi si rozumies.Kolko si ochotna zaplatit za ubytko?Lebo najdu sa aj vyhodne 1izbove byty mimo mesta a najdu sa aj Wg priamo v meste,kde ale platis viac ako za vlastne 4 steny.No a ked tu planujes byt dlhsie,tak sa oplati Halbtax,ak chces ist na nejake vylety po Svajciarsku,tak mas potom listky za polovicnu cenu,tie su tu inac dost drahe.Ked cestujes denne,oplati sa mesacnik,ak sa kupi listok na rok,tak usetris tusim 2 mesiace.Tipov by bolo este vela.Inac s halbtax je potom aj zlava 25% ked cestujes vlakom do zahranicia.Aspon to tak volakedy bolo.To uz sa da vsetko zistit aj na informaciach.A ak dostanes chut na vepro-knedlo-zelo,tak vo Winterthure priamo pri Bahnhof-Töss je restauracia kde varia aj slovenske jedla a hovoria po slovensky.Tip aj pre ostatnych.Jedalny listok je v internete (bahnhoeflitoess).
Zaznamenáno
Harratko



Karma: 4
Příspěvků: 65



WWW
« Odpověď #7 : Březen 26, 2012, 08:04:16 pm »

ahoj, bydlim v kantonu zurich a rodny list po me nikdo nechtel., jen pas pripadne obcanku/ridicak. takze bych ho neprekladala, jsou to vyhozene penize;)
Zaznamenáno
Simca8



Karma: 0
Příspěvků: 18


« Odpověď #8 : Březen 27, 2012, 02:42:46 pm »

Ahojky,
vsem vam moc dekuji za rady Mrknutí
Je to fajn vedet, ze i v Zurichu clovek najde spriznenou dusi z CR/SK Úsměv
Rada bych touto cestou navazala i nejake kontakty, nasla kamaradky a kamarady, budu tam sama a prakticky nikoho neznam ... poradaji se treba nejake CZ/SK srazy?
Mejte se hezky,
S.
Zaznamenáno
andromeda4



Karma: 0
Příspěvků: 21



« Odpověď #9 : Březen 28, 2012, 06:57:22 am »

Ahojky,su rozlicne spolocne akcie a je tu ej vela Cechov a Slovakov,takze sa nestratis.Je tu aj ceska a slovenska misia (katolicke omse),retauracia vo Winterthure (asi 20min od Zürichu),restauracia v Zürichu kde maju tiez knedliky co super stiplavu drzkovu a ine dobroty (majitel je Cech),tanecny subor....Je na Tebe,co hladas a co si vyberies.V Zürichu je na Allmend Brunau aj madarsky mäsiar,u ktoreho je mozne kupit klobasky,tlacenku,slaninu,oskvarku,dokonca bravcovu mast (tu dava tusim zadarmo,lebo Svajciari to nejedia).Pa
Zaznamenáno
hribek



Karma: 0
Příspěvků: 20


« Odpověď #10 : Duben 22, 2012, 05:50:17 pm »

Ahoj,
uvažuju o práci ve Švýcarsku. Protože tam bydlí brácha, měla bych prvotní výdaje za bydlení prakticky nulový, takže bych tam klidně zkusila jet bez zajištený práce s tím, že si najdu co nejrychleji práci na místě. Chci se zeptat - jaká je ve Švýcarsku poptávka po IT profesi (nejlépe programátorech)? Je pravděpodobný, že v tomhle oboru seženu místo rychle? V hodně státech je tenhle obor velmi žádanej, je na tom Švýcarsko podobně? Díky moc za informaci.
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #11 : Duben 22, 2012, 09:51:32 pm »

Poptavka po programatorech je momentalne docela velka, otazkou zustava, do jake miry se Ti ji podari vyuzit. To bude zalezet mimo jine na tom, jak jsi profesne dobry (dobra?), jak jsi jazykove vybaveny(a?), a konecne do jake miry dokazes tyto Tvoje schopnosti papirove zdokumentovat. Coz mimochodem neznamena (pouze) si je napsat do CVka.

Pocitej s tim, ze ty jenom trochu slusne a seriozni firmy filtruji uchazece na zaklade zaslanych papirovych podkladu a na interview zvou pak dva, maximalne tri uchazece, kterym se ty papirove podklady povedli nejlepe. Taky pocitej s tim, ze to stadium mezi Tvoji aplikaci na konkretni job a pozvanim na prvni pohovor se muze docela vleci, muze trvat od dvou tydnu do dvou mesicu.

Z tohoto hlediska bych osobne hledal urcite na dalku. Jestlize projdes prvotnim sitem filtrovani papirovych podkladu bude Tvemu budoucimu zamestnavateli celkem sumafuk, jestli s Tebou prvni pohovor udela po skypu, nebo jestli prijedes tramvaji z vedlejsiho zurizskeho obvodu.  Taky muzes pocitat s tim, ze kdyz budes hledat bez momentalniho staleho jobu, bude si to vetsina personalistu vykladat tak, ze te z posledniho jobu vyhodili a ty uplne zlomyslni dokonce tak, ze nemuzes doma nic najit.

Protoze trh je momentalne pro uchazece opravdu dobry, nevylucoval bych ze najdes neco, kde se Ti tuto proceduru podari nejakym zpusobem zkratit nebo zjednodusit, ale existuje pak docela velke riziko, ze skoncis v nejakych s..ch minim u nevyhovujiciho zamestnavatele. Ti opravdu jenom trochu dobri kompromisy stran procesu vyberu uchazecu nedelaji.

Hodne stesti!
Zaznamenáno
hribek



Karma: 0
Příspěvků: 20


« Odpověď #12 : Duben 23, 2012, 08:55:44 am »

Díky moc za reakci. Já mam v plánu začít hledat uz z Čech, to jako jo. Spíš mě zajímalo, jaká je obecně poptávka a kdyby už to z nějakýho důvodu dopadlo tak, že bych vyrazila bez sehnaný práce, tak jaká je šance. I protože vztah se současnym zaměstnavatelem mam velmi dobrej, tak nechci prostě něco sehnat a říct že za tejden potřebuju odjet do Švýcarska a snažim se to nějak časově rozvrhnout. Svym způsobem i věřim, že mi pomůže nějakou referencí (jak jsi napsal o výběru na základě písemných podkladů, tak tim spíš to vidim jako důležitý). Proto řešim i potenciální možnost, že se mi nepodaří nic sehnat z ČR, byť bych se tomu ráda vyhla.
Praxi v oboru pár let mam, VŠ taky. Anglicky komunikuju v práci denně, německy se intenzivně učím a snažím se, tady vim že je zatim moje slabina.
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #13 : Duben 23, 2012, 09:19:41 pm »

(Seriozno a slusny) zamestnavatel na Tebe pocka. Ve Svycarsku stejne jako v Cechach. Svycari pusobici v oboru maji vetsinou 3 mesicni vypoveni dobu, takze zamestnavatele jsou docela zvykli si par tydnu pockat.  Taky musis pocitat s tim, ze Ti neco casu zabere presun a planovani tehoz, obzvlaste kdyby jsi nesehnal(a) job zrovna v sousednim zurizskem obvodu, nez co bydli braska.

Docela dost nabidek je na pozice v english speaking environments. Obzvlaste v pripade, kdyby jsi v Cechach pracoval(a)  pro znamnejsi firmu s anglosaskymi koreny, by asi nebylo spatne to zkouset timto smerem.

Koneckoncu, udelej si obrazek sam(a). Nejlepsi stranky jsou asi jobs.ch

Zaznamenáno
hribek



Karma: 0
Příspěvků: 20


« Odpověď #14 : Červen 28, 2012, 09:06:47 pm »

Tak ted po sehnání práce už trochu jiný dotaz. Doslechla jsem se, že je problém s parkováním, když člověk nemá zaplacený místo - i mimo velký města. Je to pravda nebo je možno bez problémů na okrajích menších měst bez poplatků zaparkovat? Registrace auta je nutná až po roce, pokud dobře chápu, ale když mám auto, které neni psané na mě, neměl by být problém teoreticky ani potom...? Díky
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |