Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1] 2   Dolů
 
Autor Téma: Švýcarsko - práce a život informatika - rady do začátku  (Přečteno 104431 krát)
Filip87



Karma: 0
Příspěvků: 9


« : Červen 12, 2012, 01:46:16 pm »

Zdravím všechny obyvatele zdejšího fora,

předem bych chtěl poděkovat za myšlenku vzniku něčeho tak nápomocného, jakým web Switzerland.cz bezpochyby je  Mrknutí . Nejprve pár informací o mně:

Jmenuji se Filip a v současnosti mě čeká ještě jeden rok VŠ magisterského studia oboru Informatika - Podnikové informační systémy (a vedlejší specializace management kvality). Následně bych, dá-li bůh, měl obdržet inženýrský diplom, a tedy přichází v úvahu porozhlížení se po kvalitní pracovní pozici. Jsem ten typ člověka, který si snaží vše naplánovat dopředu. Jedním z těchto plánů je i život a práce ve Švýcarsku, resp. v jeho německy mluvící části. Pravděpodobně mě tam táhne rozdílná životní úroveň, krajina, jazyk, kultura, ale i mé rodinné kořeny, které pocházejí z oblasti Graubünden.

Nyní k mé otázce. Jaký je váš názor na uplatnění člověka s mým vzděláním, co se pracovních příležitostí ve Švýcarsku týče? Absolvoval jsem i zahraniční studium v německém Münsteru a tam moji jazykovou úroveň ohodnotili na C1 EU rámce (přičemž se svoji němčinu neustále snažím vylepšovat a angličtinu ovládám na C2). Tím pádem jazyková bariéra by nemusela být až tak velká.

Jedním z mých cílů je práce v Zürichu. Pomocí stránky lohnrechner.ch jsem si vypočítal rozsah předpokládané mzdy na moji pozici (IT consultant apod.) v rozsahu 8000 - 10600 CHF. Je dle vás tato mzda opravdu reálná? Přišlo mi po přepočtu na CZK, že se jedná až o nereálně závratnou sumu, proto ty pochybnosti  Šok

To jsou hlavní otázky, které mi momentálně vrtají hlavou. Chtěl bych vám všem předem poděkovat za odpovědi a v případě jakýchkoliv doplňujících dotazů neváhejte a ptejte se  Mrknutí


Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #1 : Červen 12, 2012, 08:42:11 pm »

To jsou opravdu moc pekna cisla, co jsi do toho lohnrechneru zadal?
Zaznamenáno
Filip87



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #2 : Červen 12, 2012, 08:48:31 pm »

Informatikdienste

Ausbildung - Uni, Anforderungsniveau - Selbständiges Arbeiten, Hierarchische Stellung - Mittleres Kader, Tätigkeit - Beratung, Alter - 26, Dienstalter - 0, 45 Stunden pro Woche

Zürich:   min. 9240   durch. 10470  max. 11740

Takže asi tak nějak.
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #3 : Červen 12, 2012, 08:53:37 pm »

Aha. A myslis, ze 26letemu klukovi s vejskou odnekud z vychodu daji jako nastupni pozici sefa poradcu na stredni urovni managementu?
Zaznamenáno
Filip87



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #4 : Červen 12, 2012, 09:02:52 pm »

Pravděpodobnost je samozřejmě nižší, ale není nulová.  Mrknutí

Pokud změním požadavky na Berufs- und Fachkenntnisse a Unteres Kader, pak se mzda pro stejné město pohybuje v rozmezí 7600 - 9700 CHF. I tak mi to přijde slušné a pravděpodobnost přijetí je vyšší, ne?

Jaký máš na to názor? Nebo můžeš se případně podělit o vlastní zkušenosti?
Zaznamenáno
hribek



Karma: 0
Příspěvků: 20


« Odpověď #5 : Červen 12, 2012, 09:28:40 pm »

Ahoj, myslím, že máš poměrně naivní představy. Moje zkušenosti jsou poměrně krátký ohledně Švýcarska, ale i tak se mi to tak jeví. Jsem 2 roky po škole (bc) končím dálkovýho ing (zbývá diplomka), obor softwarový inženýrství. Nicméně mám 4 roky praxe v oboru - dřív support, na HPP pracuji jako programátor 3. rokem. Ano, němčina zatim nic moc ale přesto - pozice, který jsem sledovala (v aj i nj - odepisovala jsem pouze na aj prozatím) šly máloky do Tebou uváděných výšek. A když už jo, byla každopádně nutná aspoň nějaká praxe. Nejednou se mi stalo, že mi odpověděli, že nesplňuju jejich požadavky, byť na první pohled to vypadalo jako příležitost přímo pro mě. Teď mam v jednání konečně jedno místo, který vypadá velmi nadějně a čekam na návrh smlouvy. Ale ani omylem neočekávam, že nabídnou něco nad 7000 (i když bych se ráda mýlila) - a po pravdě, na začátek přijmu defakto cokoliv. Nicméně já mam výhodu zázemí pro začátek, brácha žije kousek od Zurichu. Podle mě sis vysnil nereálnej cíl na člověka pocházejícího mimo Švýcarsko hned po škole. Jo a rada po pár týdnech shánění - jde to. Jde to i z ČR. Ale je třeba se snažit, někde jsem to tu zahlídla a myslim, že to platí. Nepsat jen na inzeráty, hledat firmy po internetu, ptát se a psát.
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #6 : Červen 12, 2012, 09:35:22 pm »

<<Pravděpodobnost je samozřejmě nižší, ale není nulová.
No kdyz myslis.

<<I tak mi to přijde slušné a pravděpodobnost přijetí je vyšší, ne?
To zase ja pro zmenu nemyslim.

Moje zkusenosti jdou tim smerem, ze za podobnou pozici se velmi podobne penize vydelavaji po cele Evrope, vcetne treba Prahy. Chces-li vydelat 2MCzk rocne, musis vygenerovat 4MCzk pridane hodnoty. Vzhledem k tomu, ze IT je pomerne globalizovana zalezitost, je objem a kvalita prace nutne pro vygenerovani dane pridane hodnoty v podstate stejna v Praze, Mnichove, i Zurichu.

Mittleres Kader je sef 30-50 lidi, v Tvem pripade 30-50 poradcu. Unteres Kader je sef porad jeste 10-20 lidi. Podle mych zkusenosti se cerstvi absolventi na podobnych pozicich zrovna moc nepohybuji, ani v Cechach, ani v Zurichu.
Zaznamenáno
Filip87



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #7 : Červen 12, 2012, 09:39:40 pm »

Ahoj a díky za názor. Dodal bych snad jen to, že člověk někde začít musí (co se představ týče) a ty si pak, jako v mém případě zde, snaží nějak upravit do reálné podoby. Nechci tu tvrdit, že je to tak a tak, právě naopak. Snažím se získat zkušenosti od těch, kteří už si něco prožili (jako třeba ty).

Je mi rozhodně jasné, že za takovýmto rozhodnutím, které chci jednou učinit, leží kvanta práce. Uvědomuji si to a hodlám se s tím poprat  Mrknutí
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #8 : Červen 12, 2012, 09:43:55 pm »

Zkus nakontaktovat par svycarskych headhunteru a Tvoji situaci s nimi probrat. Pokud usoudi, ze mas nadeji, budou se Ti urcite venovat a poradi Te lepe, nezli tady na foru. Vcetne moznych vydelku.
Zaznamenáno
Filip87



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #9 : Červen 12, 2012, 09:47:00 pm »

Michale, čili radíš se na to všechno vykašlat a zůstat doma v Praze? Nějak z tvých názorů jiné ponaučení nevidím  Co??? Je to určitě taky jedna z variant, nicméně věřím, že existují i lepší ve formě různých kompromisů. Samozřejmě představa přestěhování do Švýcarska a nástup do top managementu je úsměvná, to chápu. Můj dotaz se ubíral i směrem obecného uplatnění v této branži.
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #10 : Červen 12, 2012, 09:58:00 pm »

<<radíš se na to všechno vykašlat a zůstat doma v Praze
Vzhledem k tomu, ze Te do Ch krome zivotni urovne tahne krajina, jazyk, kultura a predci z kantonu Grabuenden, radim nakontaktovat mistni headhuntery, jsou to na rozdil ode mne v dane oblasti profesionalove. 


Zaznamenáno
Filip87



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #11 : Červen 12, 2012, 10:05:47 pm »

<<radíš se na to všechno vykašlat a zůstat doma v Praze
Vzhledem k tomu, ze Te do Ch krome zivotni urovne tahne krajina, jazyk, kultura a predci z kantonu Grabuenden, radim nakontaktovat mistni headhuntery, jsou to na rozdil ode mne v dane oblasti profesionalove. 

Beru na vědomí. Budu si zlepšovat jazyk a praktické dovednosti. Až nadejde čas, tak se snad zadaří Mrknutí.

Mimochodem, co z trojice Německo, Rakousko a Švýcarsko, resp. Lichtenštejnsko vám přijde nejvýhodnější z hlediska poměru platu na stejnou pozici (pouze circa) a životních nákladů?
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #12 : Červen 12, 2012, 10:14:19 pm »

Ja myslel, ze Te zajima krajina, kultura a ty predci ;-)

Pro svobodneho Svycarsko, pro zenace Nemecko, nebo Grenzgaenger (prace Ch, bydleni De).

Mne osobne se znacne nelibi Zurich (mesto, kanton je ok).
Zaznamenáno
Filip87



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #13 : Červen 12, 2012, 10:46:22 pm »

Zajíma, samozřejmě. Ale dlouho mi vězí v hlavě tahle otázka a nikdo mi na ní ještě neodpověděl.

Hehe, to zní zajímavě. Podle čeho tak soudíš?

A co je špatného na Zürich? Já mám vůči němu neutrální postoj, protože mi chybí jakékoliv informace.
Zaznamenáno
MarekF
Host
« Odpověď #14 : Červen 13, 2012, 01:53:06 am »

Filipe,

pokud umis nemecky a anglicky je rozhodne skoda toho nevyuzit a rozhodne to zkus! Nicmene pocitej s tim, ze bez praxe nebo dukazu o tvych schopnostech (uspesne projekty...) je tvoje hodnota na trhu prace jeste relativne nizka. Zapomen na platy co sis nasel (dle meho zadani pocitej spis 5500-6500 hrubeho, ale ber cokoliv i niz kde je prilezitost k dalsimu rustu... neprepocitavej na koruny, znacnou cast onoho radoby 'fantastickeho vydelku' utratis za hole zivobyti!!). Vsechno ber jako prilezitost neco se naucit. S trochou trpelivosti se vsechno do par let zuroci.
Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |