Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Pojištění - Nebenjob  (Přečteno 67452 krát)
Katchullka



Karma: 0
Příspěvků: 12


« : Listopad 07, 2012, 11:35:10 am »

Ahojky,
můžu poprosit o radu?
Přistěhovala jsem se sem za přítelem a hledám jakoukoliv práci nebo brigádu. Zatím jsem registrovaná na úřadu práce v Čechách, abych nemusela platit zdravotní pojištění a mám udělané jen cestovní pojištění.

Byl mi nabídnut Nebenjob - jak je to prosím se sociálním a zdravotním pojištěním, daněmi atd? To vše by za mě platil zaměstnavatel? Nebo bych si něco musela platit sama a bylo by tak "výhodnější" najít "normální" práci? Nebo existují podmínky, kdo vlastně nebenjob může vzít?

Jinak zdravotní pojištění jsem si tady zatím nesjednávala, neb jestli jsem to pochopila dobře, jako nezaměstnaná a svobodná bych si ho právě musela platit... takže bych počkala až na přesný datum nástupu do práce a krátce předtím si tady pojištění vyřídila, v čr pak ho pozastavila a maximálně doplatila dny od začátku německého pojištění do datumu nástupu práce..
Je takový postup možný? Snad to píšu srozumitelně, pročetla jsem toho tady spoustu, ale sama se v té své situaci už ztrácím..  Jsem v rozpacích

Moc díky za pomoc,
Kačka
Zaznamenáno
ewule



Karma: 3
Příspěvků: 16


« Odpověď #1 : Listopad 07, 2012, 03:03:54 pm »

nebenjob -> zadne pojisteni jak socialni tak zdravotni. musela by jsi vydelat vic jak 400,- Euro, tak jsi automaticky pres zamestnavatele pojistena. pod 400 euro se musis sama pojistit, jestlize nemas zadne jine pojisteni, pokud chces byt tedy pojistena? Pojisteni cini 150 euro, pokud mam presne informace, tzn.moc ti toho nezbude, radeji hledej normalni job
Zaznamenáno
miska85



Karma: 0
Příspěvků: 20


« Odpověď #2 : Listopad 07, 2012, 04:53:20 pm »

ked som prisla do Nemecka, tiez som mala na zaciatku Nebenjob. Mne zamestnavatel platil aj zdravotne odvody, nebol v tom ziadny problem...
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #3 : Listopad 07, 2012, 05:02:51 pm »

ewule: nepletes Nebenjob a Minijob? Nebenjob je podle mne libovolne zamestnani, ktere delas pri hlavnim a je celkem jedno, kolik tam vydelavas. Minijob je do tech 400 EUR a presne to je hranice, odkdy job podleha socialnimu a zdravotnimu pojisteni...

Jestli ale cestovni pojisteni z CR staci i pokud clovek jakkoliv pracuje (tedy i Minijob), tim si nejsem jisty. Nejlepsi je se tu proste pojistit a mit klid, pak ale musi mzda aspon prevysovat pojistne, aby to cele melo smysl... Pojistne u zakonnych pojistoven je 15,5% z hrube mzdy, u soukromych to na mzde nezalezi, pokud ale vim, stavalo pojistne pro zenske od nejakych 300.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
ewule



Karma: 3
Příspěvků: 16


« Odpověď #4 : Listopad 07, 2012, 05:21:48 pm »

nebenjob a minijob je v stejnem smyslu.Tzn. clovek ma jeden hlavni pracovni pomer, nehlede nato jestli napul a nebo na cely uvazek, dalsi job musi byt tedy jen minijob (lidove nebenjob). jinak se ty pracovni pomery secitaji a plati nevyhodne zdaneni steuergruppe 6. jestli-ze je slecne hlasena na urade, tzn. nezamestnana jak tady tak v cesku, muze mit jen minijob a to do jen, pokud se nemylim 160 euro, nevim jak tedy v cesku.Neco jineho je samozrejme ferienjob u studentu a zaku. jestli-ze se jedna o kazdy jiny job, tzn. vice jak 401,- euro je to uz normalni pracovni pomer, tedy hlavni pracovni pomer, je dotycny pojisten automaticky u zdravotni pojistovny pres zamestnavatele.
Jinak informace :
http://www.sozialhilfe24.de/arbeitsrecht/arbeitsvertrag/400-euro-mini-job.html

a samozrejme i jine uzitecne informace   Polibek
Zaznamenáno
ewule



Karma: 3
Příspěvků: 16


« Odpověď #5 : Listopad 07, 2012, 05:37:44 pm »

http://www.sozialrechtler.de/index.php?id=369

tady taky par uzitecnych informaci
Zaznamenáno
Katchullka



Karma: 0
Příspěvků: 12


« Odpověď #6 : Listopad 07, 2012, 05:39:34 pm »

Díky moc všem za reakce !  Úsměv

já si tedy myslela, že Nebenjob = Minijob..
při (osobní) žádosti o práci jsem použila slovo Minijob a daná vedoucí hned mluvila o Nebenjobu a říkala mi, že maximálně můžu dostat těch 400,-. V materiálech, které mi pak vytiskla k vyplnění je to pojmenováno jako "geringfügig Beschäftigte/Aushilfen".

A teď jsem tu objevila odstavec:

Ich bin darüber informiert, dass ich auf die Versicherungsfreiheit in der Rentenversicherung verzichten kann. Mir ist bekannt, dass ich die Differenz zum vollen Rentenversicherungsbeitrag selbst tragen muss. Die Beiträge müssen mindestens aus einem Gehalt von 155,- euro gezahlt werden. Danach entscheide ich mich wie folgt:
- Nein, es bleibt bei der Versicherungsfreiheit in der  Rentenversicherung.
- Ja, ich verzichte auf die Versicherungsfreiheit in der Rentenversicherung und trage die zusätzlichen Beträge.


souvisí to s tím, o čem se bavíme? Chápu jen že jde o nějaké pojištění a o důchod.. bohužel s pointou textu mi google překladač nepomohl..


určitě se tu pojistit chci, ale raději bych, kdyby to za mě platil zaměstnavatel, než abych si vydělala sotva 400 éček a ještě z toho něco odváděla, to by nemělo smysl.. - přesně tak, jak píšete..

z čehož tedy asi plyne nebrat neben/minijob..

Citace
jestli-ze je slecne hlasena na urade, tzn. nezamestnana jak tady tak v cesku, muze mit jen minijob a to do jen, pokud se nemylim 160 euro

můžu se ještě prosím zeptat, ewule, co že je těch 160 euro??

a pak tedy ještě - když bych vzala nebenjob, tak stále zůstávám registrovaná na úřadu práce???
zamotávám se do toho čím dál víc  Pláč


PS: děkuju i za odkazy, přelouskám a snad pochopím =)
Zaznamenáno
ewule



Karma: 3
Příspěvků: 16


« Odpověď #7 : Listopad 07, 2012, 06:00:34 pm »

delam v personalnim oddelenim, takze mam s timto celkem zkusenost.
minijob je vlastne nebenjob (hovorove), proto ta reakce te urednice, nebenjob je vsechno ostatni vedle hlavniho pracovniho pomeru. samozrejme je v ten minijob vedle hlavniho jobu danove vyhodnejsi, nebot ty 400 euro se nezdanuji. jestli-ze ma nekdo job za[b] vice[/b] jak 400 euro spada to automaticky do jine danove skupiny a to 6, to znamena dvoji zdaneni, celkem nevyhodne. to se vubec neoplati, clovek musi hodne zaplatit na danich.

to s tim pracovnim uradem je tak, ze jestlize jsi hlasena nezamestnana a dostaves davky(tady v nemecku, nevim jak v cesku) muzes mit tady nebenjob do 400 euro, ale vsechno pres 165 euro musis vratit nazpet uradu prace, tzn. bez jakychkoliv podatku muzes i pres to, ze dostavas davky, si dodatecne vydelat ca.165 euro. Rikam, nevim jak v cesku??
Zrejme jsi te pani na pracaku uvedla, ze jsi hlasena na uradu prace v cesku a pobiras nejake davky??
Zaznamenáno
Katchullka



Karma: 0
Příspěvků: 12


« Odpověď #8 : Listopad 07, 2012, 06:22:17 pm »

áha..

nu, o tom, že jsem registrovaná na prácaku jsem jí řekla až celkem na konci rozhovoru..
každopádně, na pracáku jsem v čr, dávky nepobírám, páč nemam nárok - dostudovala jsem vejšku, nahlásila se na pracák, aby za mě platil zdravotní pojištění, do tý doby, než si najdu práci - věděla sem, že budu hledat v německu, a v čr mi stejně nemohou nic nabídnout..
jenže mam problém sehnat práci i tady, proto shánim zatim "cokoliv" a jelikož na tom nejsem s němčinou nejlépe, bojim se právě, abych něco třeba řekla v němčině špatně a nezavařila si tak..

jestli to vše dobře chápu, je lepší rovnou usilovat o normální práci - nad 400 euro - tim pro mne odpadne spoustu dalších starostí, řekla bych.. a případnému zaměstnavateli vůbec nebudu zmiňovat slovo jako neben- nebo minijob..
Zaznamenáno
ewule



Karma: 3
Příspěvků: 16


« Odpověď #9 : Listopad 07, 2012, 06:39:12 pm »

samozrejme, shanej si hned hlavni job a do toho minijob, vyjdes na tom finacne nejlip a budes i pojistena pres zamestnavatele. neber nic, kde by jsi vydelala min jak 400 euro i kdyz ti budou tvrdit, ze je to hauptbeschäftigung, ono to muze vyjit, ze kdyz budes pracovat teilzeit na malo procent, jako treba 25% jsi pod urcitou hranici (zalezi samozrejme na vydelku, ale pochybuji ze by jsi prave na zacatku bez dobrych znalosti jazyka dostala nekde vic jak 1600 euro brutto/hrubeho bei 100%, tzv. Vollzeit). takze zkousej vsechno pres 50 % alespon na zacatku
Hodne stesti Mrknutí
Zaznamenáno
Katchullka



Karma: 0
Příspěvků: 12


« Odpověď #10 : Listopad 07, 2012, 08:21:25 pm »

Dám na to pozor.. Díky moc ! Za rady i přání  Úsměv
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |