Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Práce v Ženevě  (Přečteno 68584 krát)
lukeluke



Karma: 0
Příspěvků: 2


« : Březen 06, 2014, 01:40:48 pm »

Ahoj všem! Úsměv

Přítelkyně dostala velmi dobře vypadající nabídku práce v Ženevě (s nástupním platem mezi 5500-6000 CHF), měla by začít v září a tak teď přemýšlíme, jestli se vydáme na dobrodružství nebo ne. Problém je samozřejmě v tom, že bych si chtěl najít práci i já a nevím, jak moc velký problém to je, zejména po tom slavném referendu.

Podle toho, co jsem si tady na fóru přečetl si myslím, že z platu přítelkyně bychom mohli v pohodě vyžít oba dva, ale přece jenom bych rád pracoval. Mluvím plynně anglicky a španělsky (certifikáty C2) a domluvím se i francouzsky (B1 úroveň). Německy spíš míň než víc, ale tak na tom bych eventualně zapracoval, je to ještě půl roku.

Jsem bohužel vystudovaný právník, takže si myslím, že možnosti uplatnění jsou hodně malé. Také jsem ale vystudoval ekonomku - obor mezinárodní politika a diplomacie, což by mi mohlo pomoct hlavně v Ženevě. Jsem teď čerstvě po studiu (je mi 26 let) a co jsem viděl, tak všechny pozice vyžadují minimálně pětiletou praxi. Já bych mohl nabídnout čtyři roky různých studentských a asistenských pozic.

Myslíte si, že s mým profilem bude složité najít práci? Chápu, že ze začátku budu muset vzít zavděk čímkoliv, to naprosto respektuju, nemyslím si, že to bude jednoduché a bezproblémové. Prosím o jakoukoli radu, jsem otevřený všemu!

Díky moc a mějte se fajn! Úsměv

Lukáš
« Poslední změna: Březen 06, 2014, 04:44:42 pm od lukeluke » Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #1 : Březen 07, 2014, 12:28:31 am »

S Zenevou moc vlastnich zkusenosti nemam, muzu ale prihodit neco obecnych postrehu a nazoru, z povahy veci samozrejme subjektivnich.

Diplom z ceskych prav kombinovan s mezinarodni politikou a diplomacii asi opravdu nebude zrovna nepraktictejsi kvalifikaci. Presto si myslim, ze na job typu z vojakmi netancim lebo som sekretarka by to mohlo stacit. Problem by mohl byt pouze s tou B1 francouzstinou, B1 neni zrovna moc, vezmes-li v potaz, ze vetsina ostatnich potencialnich uchazecu budou native speakers z druhe stran hranice. Z meho pohledu by nejnutnejsi investice byla tedy do te B1 francouzstiny. Jinak na/okolo Lec Leman je par spolecnosti fungujich v anglictine, nejznamneji asi Nestle, ale se slusnou franzoustinou bych Tve sance sacoval o nekolik rad vyssi nezli bez.

<< velmi dobře vypadající nabídku práce v Ženevě
<< (s nástupním platem mezi 5500-6000 CHF)
<<, že z platu přítelkyně bychom mohli v pohodě vyžít oba dva,

Tohle je hodne rozporuplne tema, ktere tady na foru casto vede k bourlivym diskuzim, takze muj nazor ber jako hodne, hodne subjektivni. Z meho hlediska ty zminovane castky nejsou v danem kontextu zadna vyhra a odpovidaji zhruba dobre kvalifikovanemu a dobre zaplacenemu stredoskolakovi, rekneme kvalifikovane zdravotni sestre, nebo spatne zaplacenemu vysokoskolakovi, rekneme uciteli telocviku na zakladni skole. Zeneva ma navic ve Svycarsku absolutne nejvyssi dane, coz Vas pri takovem prijmu moc trapit nebude, ale take jedny z nejvyssich zivotnich nakladu, to se tyka hlavne bydleni. Z meho hlediska pro jednoho ok, pro dva nic moc.

To Te ale pravdepodobne take nemusi trapit, protoze pokud si Te pritelkyne nevezme, nedostanes bez vlastni pracovni smlouvy pravdepodobne trvale povoleni k pobytu.

Coz se slavnym referendem, abch se dostal k poslednimu tematu, nema nic spolecneho, tak tomu bylo vzdy. Slavne referundum zatalo sic sekyru do ustavy, ale zatim chybi provadeci zakon, takze konkretni dusledky jsou prozatim nulove, tedy pokud nejsi obcan Chorvatska. Odhadoval bych, ze momentalni skody budou spise psychologickeho razu, firmy budou nejiste a mene nabirat, a cizince jeste mene radi nezli predtim. Jinak mimochodem provadeci zakon ma byt od noveho roku, takze bych to videl letos a nebo nikdy ;-)
Zaznamenáno
Fazole



Karma: 0
Příspěvků: 4


« Odpověď #2 : Březen 08, 2014, 03:02:09 am »

Ahoj Lukáši,

nenech se odradit. S 5 500 - 6000 CHF s vyžít dá, i ve dvou. Je to standardní nástupní plat pro VŠ.
Je to i plat kvalifikované zdravotní sestry - taková ovšem není středoškolačka.

Důležité je najít první práci, i horší, a získat dobré reference.

Hodně štěstí!
Zaznamenáno
Mogadi



Karma: 0
Příspěvků: 17


« Odpověď #3 : Březen 11, 2014, 04:20:25 pm »

Zdravim, dam ti svoji zkusenost. Ve Svycarsku jsem 2 a kousek mesice, jsem cerstve po VS v CR a delam tady na pozici asistenta, abych nabral po skole dobrou praxi v zahranici. Muj plat cini 4 000 CHF, najem mam 1500 + 120 poplatky a prvni mesic a pul nemela moje pritelkyne praci. Bydlime nedaleko Curychu, takze naklady podobne Zeneve. Z penez co mi zbyly po odecteni dani, pojisteni, 2-3 nadrzi benzinu na cestu do prace a kdovi ceho jeste jsem nas mesicne v pohode uzivil a jeste nam zbylo na otocku domu. Je to o tom, mit moznost si nakoupit maso - a veci, ktere zde jsou obecne pomerove drazsi - levneji v zahranici a taky si tu a tam neco dovezt z CR. Taky je hodne dobre si pripravovat jidlo do prace sam den predem a nejist v kantynach. S tim, ze ma tvoje pritelkyne takovou nabidku platu, bych se nebal toho, ze zde nevyzijete. Dokud si nenajdes praci, tak si nebudete moct koupit hned auto a jezdit do Thajska na dovolenou, ale zit si budete v pohode. Spis bych se bal, abyste sehnali bydleni. Tam bych urgoval na firmu, ktera pritelkyni nabizi praci, aby se zapojila do pomoci se sehnanim bytu. Takze za me bych do toho jednoznance sel a viel Glück Úsměv
Zaznamenáno
lukeluke



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #4 : Březen 13, 2014, 11:08:19 pm »

Díky moc všem! Úsměv Jste moc hodni a uprimne, povzbudili jste me a za to jsem vam vdecnej! Úsměv

Nakonec asi nejhorsi problem bude ziskat ruzna povoleni, nemyslite? Uprimne, jeste jsem si to podrobne nezjistoval, ale je potreba povoleni k dlouhodobemu pobytu (asi vzdy na rok) a pracovni povoleni? I navzdory tem urcitym kvotam pro EU-8... Asi bych tam nejprve mel prijet a pak zacit rozesilat zivotopisy i se svycarskou adresou, ze? Premyslel jsem o tom, ze bych neco zacal hledat uz vcas, ale asi by mi to hodne snizovalo sance.

Chapu, ze mi nebudou litat peceni holubi do pusy, nastesti auto mame a podle toho, co rikate je ten plat dostatecny. Uvidime, jak a jestli si neco najdu ja se svym vzdelanim. Prave prace pritelkyne je v OSN, ale neni Ceska, takze nejedna se o zadnou zastupitelskou misi.

Jeste jednou moc diky za vsechny reakce! Úsměv
Zaznamenáno
Mogadi



Karma: 0
Příspěvků: 17


« Odpověď #5 : Březen 16, 2014, 03:53:14 pm »

Pracovni povoleni se jednoduseji dostava na zaklade pracovni smlouvy, takze je rozhodne lepsi sem prijet a heldat praci se SUI adresou jak si psal. Ale kdyz sem prijedes a nebudes mit praci a pritelkyne jo, tak by s tim nemusel byt problem a dostanes treba povoleni na 3 mesice k heldani prace a pak, kdybys nenasel, tak by se za tebe pritelkyne mohla financne zarucit, ze vas uzivi... Mrknutí
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #6 : Březen 17, 2014, 12:22:27 am »

>>takze je rozhodne lepsi sem prijet a heldat praci se SUI >>adresou jak si psal.

To bych nevidel tak jednoznacne,  to asi dost zalezi na tom, o jakou praci jde. A taky na tom,  jestli je uchazec v momente hledani prace zamestnan v domovskem state, ci ne. A taky treba na tom, jestli v tom CVku krome svycarske adresy je rovnez udano smyslupne povoleni k pobytu (t.j. minimalne B).

>> dostanes treba povoleni na 3 mesice k heldani prace
Jo, to dostane.

>>tak by se za tebe pritelkyne mohla financne zarucit, ze
Minis, ze tim ziska povoleni k pobytu? Mohl by jsi tohle tvrzeni podporit treba nejakym linkem? Tady na foru se tato moznost nekolikrat probirala, ale mne je zname povoleni pouze na zaklade vlastni pracovni smlouvy, nebo v ramci pristehovani rodinnych prislusniku, a do toho se mne pritelkyne/ pritel proste nevejde (pokud nemaji deti).
Zaznamenáno
Mogadi



Karma: 0
Příspěvků: 17


« Odpověď #7 : Březen 17, 2014, 07:54:43 pm »

Bohuzel posledni bod potvrdit nemohu, jen jsem hodne procital forum nez jsem se sem stehoval a nekdo mi psal, ze je nejaka moznost se zarucit za pritelkyni, kdyz prokazu, ze si vydelavam dost, ale co je na tom pravdy, to nevim...
Zaznamenáno
katkab



Karma: 0
Příspěvků: 5


« Odpověď #8 : Březen 21, 2014, 04:26:58 pm »

to finanční zaručení opravdu je. za mě se takhle zaručoval přítel, když sme se sem přistěhovali a na základě toho sem pak dostala povolení k pobytu. Museli jsme napsat žádost, kde museli být vypsány naše náklady, pak výpisy z účtu a výplatní pásky.
Zaznamenáno
Marek.C



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #9 : Březen 23, 2014, 05:19:37 pm »

Ahoj Lukáši,
Já vedle Ženevy bydlím a myslím si, že s těmi penězi by to mohlo do začátku jít. Bydlení v Ženevě je velký problém, ale pokud budete bydlet v nějakém jiném městě nebo vedle v kantonu Vaud, tak byste za 1500 něco sehnat mohli. Další velká položka jsou daně a důchodové pojištění (dohromady tak třetina hrubé mzdy) a potom povinné zdravotní pojištění - v kantonu Ženeva tak od 260/měsíc základ.
Pracovní povolení pro sebe do začátku nepotřebuješ, na tvém místě bych si nejdříve něco našel a až pak se přihlašoval ve Švýcarsku. Také tím ušetříš za zdravotní pojištění, protože si ho můžeš platit v ČR + cestovní připojištění.
Marek
Zaznamenáno
Tom4s



Karma: 0
Příspěvků: 4


« Odpověď #10 : Březen 24, 2014, 03:46:17 pm »

Ahoj,mužů též přispět.
1.penize. 6000 je ok, 2000 za bydlení v Ženevě možná méně. Mimo Ženevu jak bylo psáno 1500. Vyzijete v pohodě i na dovcu vám zbyde.
2. Co se práce tyče, jazyk: anglina je dá se říct podmínkou, franina není nutná.je dobře ji ovládat ale časem se ji naučis tak či tak.je tu spousta mezinárodních organizaci a firem.
3.Bez praxe budeš na stejne úrovni jako zdejší a ti mají v nabízené pracovní pozici vždy přednost! = hodně velká konkurence.Pokud chceš pracovat v oboru, musíš mít nějakou přidanou hodnotu v tvém CV, napr. Často bývá jazyk a pracovní zkušenost. To musíš vymyslet sám.
4. Povoleni: mas tři možnosti:A) ideální abyste se vzali-dostaneš automaticky stejne povoleni jako tvá žena. B)budeš hledat práci oficiálně 3 měsíce bez nutnosti nahlášení a pak na černo.nikdo té kontrolovat nebude. C)oficiálně zažádat.potrebujes par papíru a výplatní pásku od garanta za 3 měsíce platu. Bez práce to trva několik měsíců, ale dostaneš povoleni k pobytu ne k práci.co jsem pochopil:) bez práce povoleni k práci nedostaneš proste.
5. Najdi si přes školu nějaký internship, to do zacatku pomůže. Jsou placené.

Hodně štěstí.
Zaznamenáno
mishalenka



Karma: 0
Příspěvků: 26


« Odpověď #11 : Březen 28, 2014, 03:02:24 pm »

Penez bych se taky nebala, kdyz jsem prisla v lete 2012, mel pritel tak 3600,- cisteho a do Vanoc jsme zili z jednoho platu, hodne skromne, ale vyzili jsme. V lednu 2013 jsem dostala povoleni B a taky se za me musel financne zajistit-musel dodat vypisy z banky z poslednich tri mesicu a klaplo to...vsechno jde kdyz se chce...
Hodne stesti:-)
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |