Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Zdravotní pojištění při 3 měsíčním pobytu  (Přečteno 39762 krát)
hanyzka



Karma: 2
Příspěvků: 27


« : Září 05, 2014, 08:15:38 am »

Ahoj lidi, prosím, dejte hlavy dohromady a poraďte.
Manžel pracuje teď od 1.9. ve Švajcu, dostal smlouvu na 3 měsíce, tedy do 28.11. a pak se bude vracet do ČR. Teď řešíme zdravotní pojištění. Ve firmě po něm chtěli, aby se zaregistroval na Gemeinde a měl pojistku, tak se tam šel zeptat a paní mu řekla, že pokud tam bude jen ty 3 měsíce, tak nemusí žádné zdravotní pojištění uzavírat (což jsme si mysleli i my). Nicméně, tady v Čechách, když nahlásil ukončení pracovního poměru a chtěl si to platit sám, tak začali vymýšlet následující: že se musí pojistit v CH a dokonce, že i já (na mateřeské) a dvě malé děti už nemůžeme být pojištění v ČR, máme vrátit kartičky a všichni se musíme pojistit v CH. Že vzhledem k tomu, že jediný příjem nyní má muž ve Švýcarsku, stáváme se pro ně i my jakoby Švýcary. Říkala jsem jim, ale že to je blbost, že my žijeme tady a rozhodně se nikam nechystáme a že se manžel vrátí za 3 měsíce a bude se hlásit zase tady, takže mi to příjde zcestný. Ale paní z pojišťovny tvrdí, že to je nějaké nařízení EU a basta. Prosím, máte někdo podobné zkušenosti, co by jste dělali? Díky
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #1 : Září 05, 2014, 01:19:01 pm »

Ahoj, nedavno se to resilo na Facebooku. Podle narizeni EU ma pani v pojistovne pravdu, ty i deti byste meli byt pojisteni pres manzela specialni pojistkou tu ve Svycarsku. Nemam v praci pristup na FB, abych ti tam zkopirovala ty odkazy, ktere jsem tam tenkrat dala a znovu je hledat nemam cas. Ale zda to v pripade na tri mesice deva smysl o tom pochybuju.  Co??? Ja bych se obratila ale primo na ministerstvo zdravotnictvi pripadne, at ti to potvrdi.
Az budu mit trosku casu mrknu ti na to, kde to je vsecko krasne popsane.
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #2 : Září 05, 2014, 01:35:26 pm »

Treba zde, zdroj VZP:
Jiná – a podstatně komplikovanější – je situace, kdy člověk vyjede do EU „za prací“. Hlavní zásadou je, že nikdo nemůže (pokud se na něj nevztahuje výjimka) podléhat současně právním předpisům dvou či více zemí EU. Evropské právní předpisy platné v ČR stanoví, že čeští občané mají podléhat právním předpisům o zdravotním pojištění pouze v jednom státě; tímto státem pak je stát výkonu výdělečné činnosti. Proto se občan musí odhlásit z českého zdravotního pojištění, jestliže je zaměstnán a v té souvislosti i zdravotně pojištěn v jiné zemi EU, a to i v případě, že práce, kterou tam bude vykonávat, bude trvat pouze velmi krátkou dobu.
 
V povědomí veřejnosti je obecná možnost tzv. odhlášení ze zdravotního pojištění v ČR při delším pobytu v cizině. Zde je však třeba rozlišovat situaci při pobytu v zemích EU (a EHP) a při pobytu v ostatních státech. Ze zákona č. 48/1997 Sb. sice vyplývá, že při krátkodobém pobytu v zahraničí je pojištěnec nadále účasten ve veřejném zdravotním pojištění ČR, je povinen platit pojistné a plnit veškeré povinnosti dané zákonem a že požádat o vynětí z tohoto pojištění mohou (na základě § 2 odst. 5) pouze osoby, které pobývají v cizině dlouhodobě, přičemž za dlouhodobý pobyt v cizině se považuje nepřetržitý pobyt, který trvá déle než 6 měsíců. Je však třeba si uvědomit, že v prostředí EU mají přednost evropská nařízení upravující oblast sociálního a tím i zdravotního zabezpečení. A z nich vyplývá (až na výjimky), že občan, který je v zemi EU zaměstnán, je v této zemi i zdravotně pojištěn.

Zdroj CMU:
Rodinni prislusnici: Spolu s vámi podléhají určeným právním předpisům z hlediska nároků na dávky i vaši nezaopatření rodinní příslušníci bez ohledu na to, v jakém státě bydlí. Ze systému státu, kde jste pojištěn, tak zpravidla mají nárok nejenom na zdravotní péči, ale například i na rodinné dávky.
 
Proto osoba, která vykonává v EU výdělečnou činnost, je v dané zemi pojištěna z titulu této výdělečné činnosti (při souběhu výdělečné činnosti v několika zemích EU a ev. ČR je situace natolik složitá, že doporučujeme konkrétní případy konzultovat se zdravotní pojišťovnou). Taková osoba je povinna – bez ohledu na délku pobytu v zahraničí – tuto skutečnost oznámit své zdravotní pojišťovně a vrátit průkaz zdravotního pojištění. Nesmí se jím nadále prokazovat (ani v Česku, ani v zahraničí); její zahraniční zdravotní pojišťovna ji vybaví jejich průkazem.
« Poslední změna: Září 05, 2014, 02:05:56 pm od Aria86 » Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #3 : Září 07, 2014, 11:13:52 pm »

No ja nevim, mne to prijde docela logicke. Tak jak to stoji a lezi a baba z pojistovny rika. I kdyz uznavam, ze v konkretnim pripade - prace na 3 mesice - je to asi dost opruz.

Zkuste zapatrat, jestli by manzela z povinnosti se v Ch zdravotne pojistovat respektive tech problemu v Cz se pojistit nezbavil Wochenaufenthalterstatus, mam takovy mlhavy dojem, jestli Wochenaufenthalter nema moznost si vybirat, kde se bude pojistovat.

Casove omezeny trimesicni kseft v zahranici by se asi lepe realizoval na zivnostak. A tusim by tam takove problemy nebyli.

Je to z me strany sama mlha a tusim, ale ted po pulnoci uz nemam moc chut hledat, jak to je opravdu.
Zaznamenáno
brutusek1980



Karma: 0
Příspěvků: 1


« Odpověď #4 : Říjen 10, 2014, 07:28:53 pm »

Ahoj, já řešil to samé ale až po třech měsících. Ty jsem byl totiž pojištěný přes zaměstnavatele. Ale po uplynutí této doby jsem musel pojistit ženu i syna tady i když žijí v Čechách. A byl to horor, protože paní na VZP mi tvrdila že to jde automaticky z mé pojistky ale ono to tak není. Každý musí mít zvlášť pojistku. Holt Schweiz má vždy něco extra Škleb
Zaznamenáno
milada8O



Karma: 0
Příspěvků: 4



« Odpověď #5 : Prosinec 04, 2014, 12:52:20 pm »

Pokud vím tak práce na 3 měsice se dava vetsinou pro to aby zamestnavatel nemusel za nikoho odvadet dane atd. Tim jses branej jako Selbstanding... tudiz oni si myslí ze si vse hradis sam....v CZ ...takze v CZ se da odhlasit z Up .. a sam si platit  3 mesice zdravotni v CZ  ..tim padem je jim po tom prd kde si vydelavas dulezute je ze mas zaplaceno zdravotni. Delaj to takhle i holky co se zivi erotik job.... po 3 mesicich pokud se vratis do Čr a budes u nehoho pracovat tak ti zase automaticky zacne platit zdravotni... a pokud by sel na Up tak je jasne ze sice podporu nedostane za 3 mesice ale zase mu budou platit zdravotni.
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |