Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Dalo by se vyřídit pracovní povolení bez práce?  (Přečteno 67683 krát)
tommy.t



Karma: 3
Příspěvků: 48



« : Únor 16, 2010, 01:34:32 pm »

Ahoj všem.Tak nějak mě napadlo-nevíte náhodou,jestli by se dalo vyřídit pracovní povolení bez práce a pak si teprve hledat práci? Kroutím očima Kroutím očima Kroutím očima předem díky za odpovědi Mrknutí S pozdravem Tomáš Mrknutí
« Poslední změna: Únor 17, 2010, 06:37:18 pm od David » Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #1 : Únor 17, 2010, 10:08:32 am »

Ahoj,
platí, že nemůžeš mít pracovní povolení dřív, než práci, protože to za tebe vždy vyřizuje zaměstnavatel. Nejprve musíš mít povolení k pobytu (například jako "jobseeker" až po dobu 6 měsíců- můžeš tu žít a hledat práci, až si ji najdeš, oznámíš to úřadům a podáš žádost o "regulérní" povolení k pobytu L nebo B. Pak by ti měl zaměstnavatel vyřídit pracovní povolení). Aspoň doufám, že se nepletu. Tady najdeš potřebné informace: http://www.binational.ch/en/fragen/arbeit.html#uno

katka

« Poslední změna: Únor 17, 2010, 06:37:39 pm od David » Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #2 : Únor 17, 2010, 10:49:48 am »

Ještě jednou ahoj,
omylem jsem zkopírovala adresu stránek, kde jsou informace o povoleních pro lidi, kteří si vezmou švýcar. občana, což se taky sice může někomu hodit, ale neřeší to tvoji otázku. Chtěla jsem chybu napravit, ale nemůžu se proklikat na správnou stránku- až se mi zadaří, zkopíruji sem správný odkaz Úsměv
katka
Zaznamenáno
tommy.t



Karma: 3
Příspěvků: 48



« Odpověď #3 : Únor 17, 2010, 11:00:19 am »

Ahoj. Díky za odpověď Mrknutí  Já jsem si to tak trochu myslel ale když jsem našel stránky Český konzulát ve Švýcarsku a tam byl formulář pro žádání povolení,tak jsem nachvilku doufal Kroutím očima Smích  Ale co,já s tím nic nenadělám Škleb Asi se určitě nepleteš,je to tak.Hodně se tady o tom píše.Tak já taky zkusim něco najít ale jestli se Ti to povede dřív,tak dej vědět Mrknutí Jinak já si Švýcara brát nebudu Mrknutí Možná tak Švýcarku Smích Smích ale to asi neklapne.Na to jsem se taky ptal.Jde to,když je např Český pár ve Švýcarsku a jeden povolení má a vezmou se,tak ten druhej automaticky dostává povolení stejný.
ps:díky za námahu Mrknutí
Přeju hezký den,Tom Mrknutí
Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #4 : Únor 18, 2010, 09:27:31 am »

Ahoj, tak už mě to konečně pustilo. Původní odkaz nefungoval a já si nevšimla, že tam mají link, který mě přesměruje Úsměv
Tak tady to je: http://www.bfm.admin.ch/bfm/de/home/themen/arbeit.html
Snad tam najdeš vše o pracovním povolením. Něco bývá anglicky, něco mají jen v němčině.
No tak jsem to měla s povolením k pobytu já, ale přítele (Čecha) jsem si nemusela brát- když jsem se šla registrovat na úřad, tak přítel musel vyplnit formulář a nechat ho úředně ověřit, že si mě bere na starost a zodpovědnost, především po finanční stránce:) Ale to šlo jen o povolení k pobytu. Ale zase, když to mám teď černý na bílým, že mě má finančně zajistit, tak už se nemůže vykrucovat, když si chci koupit něco hezkého na sebe,že Úsměv))

Měj se hezky, Katka
Zaznamenáno
tommy.t



Karma: 3
Příspěvků: 48



« Odpověď #5 : Únor 18, 2010, 10:48:47 am »

Ahoj Kačko :-)  Hned se jdu na to mrknout a trošku se v tom pošťourám :-)  a uvidíme. No jo  Škleb Škleb Škleb to máš pravdu,vykrucovat by se neměl Škleb Škleb hezky sis to zařídila  Mrknutí Mrknutí

Ještě jednou velký dík Mrknutí Mrknutí za námahu Úsměv
Zatim ahoj,Tom  Úsměv
Zaznamenáno
Milacek228



Karma: 0
Příspěvků: 14



« Odpověď #6 : Duben 25, 2010, 12:54:23 pm »

Ahoj .. prosim Vas . Mam otazku. Kdyz prijedu do svycarska tak musim podat nekde zadost o povoleni  k pobytu. Ale nebudu jeste pracovat tak nebudu mit ani L ani B. Chci si najit byt a nevim co k tomu potrebuju..
Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #7 : Duben 25, 2010, 02:19:53 pm »

Ahoj,

v daném městě, kde se rozhodneš bydlet, půjdeš na úřad a tam budeš muset vyplnit žádost o povolení k pobytu. Povolení L (1 rok), povolení B (2-5 let), C (dává se až po 10 letech, a je asi navždy) znamená, že tu můžeš žít a taky pracovat. Pokud má člověk práci dohodnutou dopředu a stěhuje se sem kvůli ní, měl by již mít zažádáno od zaměstnavatele o pracovní povolení. Pracovní smlouvu pak přikládáš k žádosti o povolení k pobytu.
Pokud ale nemáš práci, pak to musíš říct na úřadě, a pravděpodobně dostaneš přechodné povolení na 3-6 měsíců- v této době jsi registrovaná jako hledač práce (s možností převodu podpory v nezaměstnanosti z Česka do CH). Pokud do půl roku nenajdeš práci, pak musíš nejspíš odjet. Pokud si práci najdeš, opět pak musíš jít na úřad a zažádat o normální povolení.
Já jsem dostala povolení B, protože přítel se musel úředně upsat, že mě tu bude živit (notářsky ověřený dokument), ale neměla jsem práci, tudíž v povolení mám napsáno, že nepracuji. Když jsem si ale práci po pár měsících našla, na úřadě mi řekli, že pracovní povolení nepotřebuji a můžu pracovat, jelikož jsem již od začátku měla povolení B ne pouze přechodné povolení jako job seeker.
Pak je tu ještě jedna možnost, zůstat tu 3 měsíce jako turista (to žádné povolení nepotřebuješ), a zkusit se poohlédnout po nějaké práci. Problém ale bude s bytem. Nikdo ti zde nepronajme byt bez povolení k pobytu. I s povolením L je těžké uzavřít nájemní smlouvu. Takže zůstat třeba na hotelu se asi finančně nevyplatí.

Takže je to takový začarovaný kruh- nemáš práci, nedostaneš povolení k pobytu, nedostaneš byt. Nebo má možná někdo jinou zkušenost, my jsme sem přijeli protože přítel tu měl pracovní nabídku a měli jsme tu na dva měsíce zdarma byt a díky tomu jsme nemuseli řešit kam půjdeme večer složit hlavu.  ALe snad jsem ti pomohla alespoň trochu:)

Držím palce, Katka
Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #8 : Duben 25, 2010, 02:28:20 pm »

Ještě mě napadlo, že povolení k pobytu zde můžeš získat i jinak než skrze práci či rodinného příslušníka, který se za tebe finančně zaručí. Povolení můžeš získat i pokud jim dokážeš, že máš dost finančních prostředků k tomu, abys tady mohla žít a platit si všechny výlohy. Nevím ale, jak vysoká ta částka je-ale asi dost, protože jen za mě má přítel povinnost zaplatit až 3000CHF měsíčně, kdyby se něco stalo, což musel nechat notářsky ověřit, že je toho schopný.

Katka
Zaznamenáno
Tom_Bern



Karma: 1
Příspěvků: 18



« Odpověď #9 : Duben 25, 2010, 11:12:34 pm »

Presne tak, o tom povoleni na pul roku jsem taky slysel, a myslim, ze ti to vic usnadni v hledani prace nez nic..takze urcite si o to zazadat
Zaznamenáno
stouracek



Karma: 9
Příspěvků: 74


« Odpověď #10 : Duben 26, 2010, 09:02:47 am »

Jenom male upresneni. Pokud mas za manzela/manzelku svycara, tak dostanes C za 5 let a pak muzes zadat o Erleichterte Einbürgerung (trva to ale cca. 2 roky) ...
Zaznamenáno
Milacek228



Karma: 0
Příspěvků: 14



« Odpověď #11 : Duben 26, 2010, 10:01:51 pm »

Tak ti moc dekuji. Ted uz aspon vim co me ceka. Nebudu to mit lehke. A jeste bych mela jednu otazku. Kam se chodi lidi prihlasovat? Popripade si tam zajdu a poptam se na vsechno.Ale nevim jak se takovy urad jmenuje..... jinac za tebe musi pritel platit 3000 fr. mesicne? To je docela dost,,,mely jste stesti s tim bytem...:-)
Zaznamenáno
loupeznik



Karma: 0
Příspěvků: 55


« Odpověď #12 : Duben 27, 2010, 01:32:02 am »

V Curychu na příslušný Kreisbüro, podle toho kde budeš bydlet.
http://www.stadt-zuerich.ch/prd/de/index/bevoelkerungsamt/personenmeldeamt/Kontakte_und_Oeffnungszeiten.html
Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #13 : Duben 27, 2010, 08:56:24 am »

Přesně tak, Kreisbüro, podle příslušný městský části. Kamarádka, u které budeš bydlet, ti to určitě řekne, kde úřad je. A kdyby ses náhodou někdy stěhovala do jiný městský části, tak se musíš jít zase přehlásit.
Jinak on to za mě nemusí platit, jen má jakousi vyživovací povinnost nebo tak něco, prostě si mě zaregistroval  (aby si mě nemusel brát:) )  a kdyby se něco přihodilo, tak mám nárok, aby mi platil všechny nutné výlohy pro můj pobyt tady, až do výše 3000fr. Abych prostě nezůstala nezaopatřená.
No, s tím bytem to byla výhoda, ale když přítele chtěli sem, tak se o nás museli ze začátku trochu postarat a pomoct nám se tady zabydlet.
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |