Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Nové auto z ČR a jízda po CH  (Přečteno 90859 krát)
hanyzka



Karma: 2
Příspěvků: 27


« : Září 12, 2010, 08:20:23 am »

Ahoj lidi, najdu někoho, kdo by mi poradil ohledně auta?
Jde mi o to, že bych si chtěla teď v ČR koupit nové auto a po přihlášení v ČR s ním dojet do Švajcu, kde už žiju a pracuju skoro dva roky. Od jiných Čechů a Slováků, kteří dělají ve Švýcarsku jsem slyšela, že s autem na českých značkách můžu ve Švýcarsku jezdit jen rok a pak ho musím přehlásit na švýc.značky, že když to neudělám, tak můžu dostat pokutu. Někdo ale zase říká, že když mám povolení L, což je jen na rok, tak nic přehlašovat nemusím, že snad až v momentě, když dostanu povolení B. Fakt už jsem z toho jelen  Co??? a nevím, kdo má pravdu. Jde mi i o to, že si chci koupit úplně nový auto a mám strach, že když s ním sem pojedu přes hranice a celníci uvidí, že je na českých značkách a já už jsem ve Švýcarsku druhým rokem, že to budou chtít proclít nebo tak něco. Víte někdo jak to vlastně je?
Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #1 : Září 12, 2010, 04:56:40 pm »

Ahoj,
zkus se poptat na celnim urade, tam ti poradi. My mame porad ceskou znacku, ale jen na dva roky, pak to musime zmenit. Na celnim urade nam rekli, ze tu muzes (po prihlaseni auta a zaplaceni 25CHF) jezdit s puvodni znackou po dobu dvou let. Tak ted taky resime co s tim, protoze uz nam zbyva jen pul roku. Myslim ale, ze v tvem pripade budes muset auto proclit a premenit znacku hned, protoze ta dvouleta lhuta plati ode dne prvniho prijezdu, takze na tebe uz se to asi nevztahuje.

K.
Zaznamenáno
Liapor



Karma: 0
Příspěvků: 15


« Odpověď #2 : Září 12, 2010, 09:45:43 pm »

Ahoj, já mám auto tady přihlášené...ale je pravda,že když jsem se ptal známého,který je tady 3 roky proč nemá auto na CH značkách,odpověděl že má povolení L a tudíž nemusí mít auto přihlášené.Je-li to ovšem pravda ..nevím.
Zaznamenáno
loupeznik



Karma: 0
Příspěvků: 55


« Odpověď #3 : Září 14, 2010, 04:47:47 pm »

Nebylo by jednodušší auto koupit a zaregistrovat tady (ve Švýcarsku)?
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #4 : Září 15, 2010, 08:22:11 pm »

jenze pokud ma elko povoleni a chce auto na leasing, tak ji ho tu na elko nikdo neproda... myslim, ze problem je v tom
Zaznamenáno
pizolka



Karma: 1
Příspěvků: 4



« Odpověď #5 : Září 23, 2010, 07:58:34 pm »

Ahojky, ja ti napisu rada muj pribeh s autem...
Mam taky povoleni L, uz skoro dva a pul roku..(po 30ti mesicich bych mela dostat B-jsem na to zvedava) ..jeste jsem neprepsala ani ridicak, ani auto. Naopak jsem pro jistotu auto prepsala na mamku, abych se mela cim chranit (treba, ze mi ho pujcila pres Velikonoce a po mesici me prijede navstivit a vyzvedne si ho atd.. Úsměv ), protoze na hranicich mi delaji neustale problemy..
Asi, ze jsem zenska za volantem, nuti je to vzdycky mi prohrabat cele auto, az do posledniho kousku, nemluve o velkem vyslechu, co, a jak dlouho delas ve Svycarsku (nikdy jim nelzi..ohledne toho, co ve Svycarsku delas..oni si te zkontrolujou bezproblemu v PC a jen te zkousi..nakonec by sis mohla jen uskodit).
 Jednu dobu jsem taky premyslela o prepisu a hledala jsem na www.comparis.ch, kolik by me stala pojistka atd.. no, zacala jsem vyplnovat ..a  nakonec padla otazka na typ povoleni a zadny typ L tam na vyber neni... je to taky nelogicky.. dostanes povoleni na rok a do roka mas prehlasit auto.. (ale priznavam, ze tyhle info jsem hledala asi uz tak pred rokem az rokem a pul)
Naposledy jsem celniky odradila tim, ze jsem jim rekla, ze byť jsem tu uz dele, nez dva roky, mam bohuzel pouze typ povoleni L a na to nedostanu zadnou autopojistku.. a bez te se jezdit co-nesmi.. to byla samozrejmost a mohla jsem jet dal.
Kazdopadne, pokud ti muzu doporucit. Jeslti ti to v budoucnu povoleni dovoli.. (mozna to lze i u toho L, ale ja uz nemam ani sil po tom patrat) .., ja bych auto prepsala. Hodne lidi na nas kouka, jako na paka. Zezacatku to cloveku tak neprijde, ale pozdeji to jednou preroste pres hlavu. Vim, ze tech pro, nechat cesky znacky je taky dost-predevsim kvuli levnejsi pojistce, ale kdyby se ti zase stala nehoda tady, mas se svycarskyma znackama min problemu, nez s tema ceskyma. 
A hlavne ja osobne nenavidim!!!! to vyslychani a prohlidky na hranicich... me to temer nikdy nemine, bohuzel. Ale mam kamarada, ktery uz je tu s ceskyma znackama a L povolenim vic, jak 5let a zatim mu to vzdycky proslo bezproblemu (Ma taky auto prepsane na rodice-pro jistotu).
Snad jsem ti trosku pomohla v rozhodovani.
Jinak, jak pise Katka.. ja jsem si jednou vyjela na vylet do Francie a na ceste zpet do Svycarska, me na hranicich odstavili stranou-OPET! ..probehl velky vyslech, jak dlouho jsem tu, kdy jsem poprve vjela autem do Svycarska.. no, potila jsem se, mlzila jsem, ze fakt nevim, ze si nepamatuju, kdy jsem sem prijela poprve s autem.. atd..musela jsem jim dat svoji adresu, zamestnavatele..no a klepala jsem se, jako das, ze mi vyjednou vsechny pokuty, kdy me kolikrat vyfotili za rychlost atd:D, protoze me dali presne tak, za 25 CHF do registru, jak pise Katka...ale nejsem si ted jista tou dobu. Troufam si tvrdit, ze to nebylo na dva, ale jen na jeden rok a to od doby toho zaregistrovani.
Po nejake dobe jsem se snazila volat na celni urad a nekoho se doptat, jak mam probihat pri zruseni te registrace atd.. no, nikdo mi nedokazal odpovedet, tak jsem pri dalsi ceste domu zastavila u pana policajta na hranicich, ukazala mu ten papir, rekla jsem, ze odjizdim na dovolenou za rodinou a zaroven nechavam auto v CR (zase mlzeni) a jeslti tedy musim zazadat o nejake vymazani z toho registru ci co.. tak mi rekl, ze ne, ze to tim datum proste vyprsi. Jak to opradu je netusim a doufam, ze me nejake problemy skrze to nedobehnou Smutek!!
Asi jsou to cele napsala trosku chaoticky, ale snad ti par tech informaci trosku pomohlo.
 
Zaznamenáno
Millosh



Karma: 3
Příspěvků: 23



« Odpověď #6 : Říjen 08, 2010, 12:57:50 pm »

byt tebou, tak to nekomplikuju a koupim to auto tady ve Svajcu...

PROC? jednoduche:

auto koupene na leasing u nas a prevezene do CH podleha dovoznimu clu, takze na cene auta nic neusetris !!!

je celkem velke riziko mit leasingove auto koupene v CR, ale provozovane v zahranici (havarijni pojisteni, kryti pojistky apod)

lepsi podminky leasingu v CH nez v CR

v pripade nehody nepocitej s plnym krytim od pojistovny v CR !!! u noveho auta celkem velke riziko, zase jde jen o penize...

zadne problemy na hranicich :-)))

nevyhodou bude vyssi pojistka, ale v porovnani s rizikem je adekvatni...



Zaznamenáno
maayan



Karma: 0
Příspěvků: 3

ahoj, hledam kamarady, kamaradky...


« Odpověď #7 : Říjen 11, 2010, 11:31:04 pm »

taky resim auto... takze chapu spravne, z CR drevo do lesa vozit nemusim.
Neexistujou ve Swissu nejake pujcovny aut za lidovou cenu? Blba otazka Smích
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #8 : Listopad 15, 2010, 08:36:49 pm »

Mne to prijde docela jasne, je treba pouze umet trochu s goglem a trochu cist, nasledujici pro pouze-ctenare:

Principielne jsou mozne nasledujici cesty:

- v ramci stehovani si momentalni auto privezu jako umzugsgut, neplatim clo ani DPH, musim auto ve stare zemi odhlasit a zrusit pojisteni a zrcadlove prihlasit a zaridit pojisteni v zemi nove. Jedinou podminkou je, ze auto - stejne jako cokoliv jineho - musi byt ve vlastnictvi dele jak 6 mesicu. Plati na to lhuta jeden rok, kdo ji propasne, selber schuld.

- paklize jsem ve svycarsku jako student nebo za praci, mohu si pozadat o vyjimku stran auta a nutnosti ho proclivat. Pada podminka vlastnictvi sesti mesicu. A dost mozna, ze neni treba imatrikulovat, to nevim docela presne.  Ta vyjimka je na dva roky a pro studenty se da obnovovat, pro ostatni nee, paklize nejsem student, mam po dvou letech utrum a musim postupovat jako ve vysse zminenem pripade. 

-mam hodne penez a malo casu, necham vydelat svycarskeho dealera a koupim si nove (nebo occasion) auto ve svycarsku, ktere je stejne jako vsechno ostatni o minimalne 20-30% drazsi nezli...treba v Nemecku.

- dovezu si auto ze zahranici a proclim ho. Zaplatim 4% Umweltabgabe, 7.6% Mwst a budu mit spoustu behani a musim se naucit s googlem. Na druhou stranu, necham si vratit EU Mwst (19% Nemecko, 20% Cechy). Paklize chci occasion nebo tageszulassung a domluvim se nemecky, vyberu si presne to auto, jake chci, a to na nejvetsim trhu v Evrope, kde serioznejsi dealeri maji s exportem hromadu zkusenosti.  Po uspesne imatrikulaci se bavim tim, ze pozoruji, kolik jinych aut ma na prednim narazniku dve nenapadne diry (pro mene chapave  - diry po sroubech predchozi znacky vetsiho formatu).

- paklize jsem ve svycarsku dele nezli rok a jeste jsem si nevymenil ridicak, tak to radeji necham plavat. Vykaslu se na auto, je to zbytecnost, tesim se z nejlepsi hromadne dopravy v evrope a nekoleduji si jizdou bez platneho ridicaku o pruser.

http://www.ezv.admin.ch/zollinfo_privat/00417/00419/index.html?lang=de
doporucuji vpravo nalinkovane Pdfka ( 'Merkblatt.....' ).

http://www.hallo-schweiz.ch/CH_20a_auto_import.htm

http://www.mueller24.info/autoexport.php



 




Zaznamenáno
TomLukas



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #9 : Únor 21, 2011, 02:17:39 pm »

Pred rokem a pul jsem si v ramci stehovani privezl z CR nove auto ktere jsem koupil bez DPH. Prodejce zajistil vyrizeni vsech papiru (JCD,..). V CH jsem ani clo a DPH neplatil a dostal jsem tzv "celni znacky" s cervenym pruhem, ketere jsou na rok a pak se daji skoro o dalsi rok prodlouzit. Musel jsem projit v CH technickou kontrolou. Ted mi budou celni znacky kouncit. Bud odvezu auto zpet do CR a zaplatim tam DPH nebo si jej necham v CH a zaplatim DPH v CH (zaplatim ale DPH z ceny auta ktere je 2 roky stare).
Tak mi to aspon v CH na celnim vysetlili.
S pojistenim nebyl zadny problem. Nekdo mi rikal ze s celnima znackama bude pojisteni vyssi ale zjistoval jsem to a bylo stejne.
Celni budi trochu podiv protoze to na silnici moc videt neni ale pres hranice jezdim casto a skoro nikdy me nekontrolovali. Jen se obcas podivaji kdy ty celni znacky vyprsi ( je to uvedeno v tom cervenem pruhu).
Mam povoleni B.
Ridicak jsem po 11mesicich vymenil.
 
Zaznamenáno
Lucka 123



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #10 : Únor 22, 2011, 09:18:43 am »

S pritelem jsme si z CR privezli take auto, ktere mame na leasing a na hranicich delali take problemy, ale pote tam prisel ,,hodny" policista a poradil nam, ze si staci auto zaregistrovat, zaplatit 25CHF na 2 roky ( vse na hranicich) a pote za dva roky to udelat znovu... tot vse. takze muzete mit ceske auto zde na jak dlouho chcete, jen platit kazde 2roky 25 franku na hranicich. ale take jsme z toho meli strach.... ted jen ukazujeme pri kontrole papir o registraci a zaplaceni a mame klid. A ridicak se musi vymenit do roka od te doby, co tu zacnete pracovat a mit povoleni k pobytu, jsou na to haklivy...
Zaznamenáno
chalet
Host
« Odpověď #11 : Únor 22, 2011, 03:19:46 pm »

Ahojte, ja auto prehlasuji v nasledujicich dnech na chspztky neb me tu zacala prudit policie s listkama za steracem, ze se mam dostavit na stanici ohledne auta. termin mam pristi tyden, tak jsem zvedava.tady je odkaz ke lhute prehlaseni auta tady

http://www.pom.be.ch/pom/de/index/strassenverkehr-schifffahrt/fahrzeuge/kontrollschilder/auslaendische_kontrollschilder.html

obecne plati po pobytu delsim nez jeden rok. podrobnejsi info v odkazu. z vlastni zkusenosti vsak musim rict, ze pokud tu clovek zije, je v kazdem pripade lepsi chspzetka neb clovek splyne s davem, coz ma sve vyhody....

ridicak se meni taky po roce, pozor na lhutu tri roky, pokud se ridicak nevymeni do trech let od prvniho vjezdu do svajcu musi se delat zkusebni testy. vic info tady

http://www.pom.be.ch/pom/de/index/strassenverkehr-schifffahrt/fuehrerausweise/formulare_merkblaetter/merkblaetter.assetref/content/dam/documents/POM/SVSA/de/pom_svsa_mb005-erwerb-schweiz-fu.pdf


Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #12 : Únor 22, 2011, 10:02:33 pm »

lucko, ta dvouleta lhuta se da obnovovat pouze pro studenty, tedy jestli dobre rozumim tomu, jak to s tvym/vasim autem je. to neni obecne reseni platne pro vsechny. a jenom tak mimochodem, na hranicich nejsou 'hodni' policiste, ale 'hodni' celnici.

chalet, ridicak se meni do roku, nikoliv po roce. to je maly ale potencialne dulezity rozdil. a co mas porad s temi tremi lety? co se prihlaseni auta tyce, tady si nejsem jist, jestli po procleni nemusi nasledovat prihlaseni celkem hbite. jestli si to dobre vybavuji, tak mne neco takoveho tady v lete v basellandu rikali, pricemz to celkem hbite nebylo definovane konkretnim cislem, ale praveze tak, celkem hbite - bylo to neco jako 'neodkladne'. jakkoliv na tohle bude mit pravdepodobne kazdy kanton svoje pravidla, nezda se mi logicke, aby bylo mozne auto proclit a pak ho 11 mesicu pouzivat na puvodni znacky (pominuli tu vyjimku, co podle vseho ma lucka, to je ale jina zalezitost, ona navic nema procleno).  dost mozna te na tento fakt pratelsti policiste upozornuji a zabranuji tim tomu, aby jsi na urade mela problemy? nebo se jim jenom nelibi, ze parkujes tam, co smeji parkovat jenom mistni? jinak ta rocni lhuta se netyka prihlaseni, nybrz rok mas na to, od pristehovani si to auto - stejne jako cokoliv jineho - dovezt. to je take maly ale potencielne podstatny rozdil. 


Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |