Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Bewilligung bez pracovni smlouvy/Verpflichtung  (Přečteno 58611 krát)
Blanch



Karma: 4
Příspěvků: 22



« : Prosinec 14, 2010, 02:02:27 am »

Ahoj lidi!
Mohl byste mi prosim nekdo poradit ci predat par svych zkusenosti, jak to funguje, kdyz si zadam o Bewilligung na zaklade zaruceni se druhou osobou? Slysela jsem nekolik verzi, tak nevim, co z toho je vlastne pravda. Pani z ambasady, kam jsem dnes volala, ma Ferien, takze mi neporadili...
Je pravda, ze osoba, ktera se za me zaruci, musi mit mesicni prijem min 5500 CHF, nebo urcity financni obnos na konte? Protoze tech 5500 CHF se mi zda celkem dost, to tady spousta lidi vubec nevydela. Tak jak to teda je???

Diky za info Blanka
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #1 : Prosinec 14, 2010, 04:13:16 pm »

ehm, ja mam stejny problem! chteli sme povoleni, ze se za me druha osoba zaruci, protoze moje ted konci a ne a ne sehnat novou robotu a bylo mi receno, ze v kt. aargau to nejde!!! primo na migracnim nam to rikali, pritom kdyz mrknes na prava cizincu, co se jedna o pobyt s dostatkem financi, tak mame my z EU8 stejne prava jako lidi z EU17!!! ale doporucili nam si nechat udelat povoleni na stellensuche, ktery muze byt az na rok prodlouzeno! takze jdem ted touhle cestou! jinak s tim povolenim, kdy se za tebe nekdo zaruci nemuzes pracovat...a jinak ta osoba co se zarucuje musi dost vydelavat (kazdy kanton jine podminky), musi se zarucit, ze za tebe bude platit krankenkasse i s unfall krytim, pripadne cestu zpet domu atd. a tech 5500 chf, to je mozny, kt. zürich bych tomu i věřila! mrkni na migracni na netu, maji to tam vsechno hezky rozepsany, coz u aargau se rict neda! predpokladam, ze jsi kt. ZH, nebo i Solothurn a Luzern to maji popsane, jen ten nas kanton nam tvrdi, ze tahle moznost neexistuje a na netu k tomu taky nic nemaj!
Zaznamenáno
tommy.t



Karma: 3
Příspěvků: 48



« Odpověď #2 : Prosinec 14, 2010, 04:22:54 pm »

Ahoj  Mrknutí

Me tenhle proces taky ceka.Jen s tim rozdilem,ze povoleni mam a budu se zarucovat.Tak tenhle tyden jdu na urady se ptat,jak to vlastne teda je a co k tomu potrebuju.Jsem kanton St.Galen,tak dam co nejdriv vedet,jak jsem dopadnul a pokud mudu moci,poradim.
Je fakt,ze kazdej rika neco jinyho a vsude je to taky jinak.
Zatim hobne stesti  Mrknutí Mrknutí
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #3 : Prosinec 14, 2010, 04:42:04 pm »

no, clovek to musi poradne promyslet, jestli to z jednoho platu utahne - byt, svoje pojisteni, druheho pojisteni, auto atd., je na to potreba fakt vyssi plat nebo mit dost nasetreno...zajimala sem se o to uz na jare a jedna holcina tu psala, ze pritel musel dokazat, ze ma pro ni mesicne minimalne 2500 CHF (nejsem si tou castkou ted uplne jista, mozna to bylo i vic).
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #4 : Prosinec 14, 2010, 04:50:51 pm »

 Úsměv
« Poslední změna: Prosinec 14, 2010, 05:43:30 pm od Aria86 » Zaznamenáno
Blanch



Karma: 4
Příspěvků: 22



« Odpověď #5 : Prosinec 14, 2010, 05:42:51 pm »

Parada, takze jestli s tim povolenim nemuzu pracovat, neprichazi vubec v uvahu...
Mohla bys mi kdyztak prosim napsat, jak to funguje pres to stellensuche? Kdyztak klidne na mail lobby[zavináč]email.cz. Budu moc vdecna za jakoukoliv blizsi informaci, povoleni mi konci v lednu :-( Diky moc!
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #6 : Prosinec 14, 2010, 05:48:51 pm »

no, co ja vim, je to povoleni kde stoji ohne erwerbstätigkeit! mam kamosku co dostala za zaruceni v kt.ZH na rok a mohla jen praktikum delat, jina dostala na dva roky a nemohla vubec delat a ta holcina co mi jednou psala, ze se za ni pritel zarucil dostala B na dva roky a dela/la nanny, to bylo nejspis to jediny co ji s tim dovolili, co jsem pochopila. kdyby se za tebe clovek mohl zarucit a ty bys mohla jit delat, tak by tohle vyuzivalo moc lidi a bylo by to svycarum k nicemu, kdyz by lidi to mohli takhle delat! co ja sem se za pul roku docetla, co se o to zajimam, tak ten clovek se zaruci, ze ma pro vas pro oba dost penez a tim padem ty "prece nemusis pracovat"!!! ale stejne se radsi informuj, nejlip na migracnim nebo na gemeinde, treba jsou nejaky zmeny!
Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #7 : Prosinec 21, 2010, 09:34:56 pm »

Ahoj,
tak ta "holcina" jsem ja.
Pro kanton Zurich to probehlo nasledovne: museli jsme vyplnit papir a notarsky ho nechat overit, pritel tam musel vyplnit udaje o zamestnani a podepsat, ze disponuje castkou 3tis. franku mesicne jenom pro mou osobu+ musel dolozit, kolik penez bere, aby bylo jasny, ze jeste k tomu zvladne platit najem atd.Jeste musel taky dolozit kopii najemni smlouvy, na dukaz, ze mame kde bydlet. Dle me je toto zaruceni nutne predevsim z duvodu toho, aby jim tam lidi hned nesli zadat o nejake socialni davky nebo se neprihlasili na pracak. A podle me pracovat i klidne muzes, pokud si praci najdes. Protoze ja na zaklade tohoto dokumentu dostala povoleni B na dva roky, kde sice stoji "ohne erwebstetigkeit" (nevim, jestli jsem to slovo ted napsala gramaticky dobre), ale mne vysvetlili, ze toto slovni spojeni znamena, ze jsem v dany den, kdy jsem zadala o povoleni byla bez prace. To mi teda rikali na nasem gemeinde v Adliswilu, kde bydlime. A proto si myslim, ze minimalne hledat poradnou praci muzes, a to i v pripade, ze na toto povoleni pracovat nesmis, protoze jakmile si praci najdes, stejne za tebe zamestnavatel musi rozjet novy kolotoc papirovani a prakticky ti vyridit nove  povoleni pro dane zamestnani (pracovni povoleni je zaroven i povoleni k pobytu- dostanes tedy L ci B, s ruznou delkou pobytu a do toho ti pripisou, co delas za praci).
Ono jako nikdy jen tak nedostanes pracovni/pobytove povoleni, kdyz prijdes a zadnou praci tady nemas. Takze nejak tady zacit musis. Nepracujes=zaruceni pritelem jako jedna varianta=teoreticky mas sedet doma a zit z penez pritele, ale nikdo ti prece nemuze zakazat hledat praci.  Nikdy nejdes na prvni pracovni pohovor a nemavas jim tam pred nosem povolenim B na pet let. Teoreticky zadne povoleni nemas mit, leda tak to na zaklade stellen suche anebo zaruceni (jinak tu nesmis zustat dele jak 3 mesice). To prave povoleni ti vyrizuje az zamestnavatel.
Jinak co se tyce prace nanny, tak na tu se PRY nevztahuji nejaka pracovni povoleni. Proto ja legalne pracuji. Jsem rada, ze pracuju aspon jako nanny, byt mam vysokou skolu. Nic jineho jsem tu se svou znalosti nemciny nenasla. Takze to neni tak, ze by mi nedovolili nic jineho, proste to tak je. A platim dane, pojisteni, pension kasse a atd., takze by uz na me davno prisli, kdybych pracovala bez patricneho povoleni. A az si najdu neco seriozniho, tak si pujdu zazadat o povoleni nove. I kdyz teda v cervenci mi povoleni vyprsi, a predtim v cervnu mam svatbu, takze jsem zvedava, co se na me jako na cerstve vdanou s propadlym povolenim bude vztahovat Úsměv

No, drzim vam pesti, ono kazdy tady muze napsat nejakou tu svoji zkusenost, ale nejlepsi bude, kdyz si zajdete na urad a zeptate se na svoje moznosti. Nejenom kazdy kanton, ale i kazda gemeinde ma jine vyhlasky.

Mejte se, K.
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #8 : Prosinec 22, 2010, 10:04:53 am »

taky jsem rikala, ze je nejlepsi se informovat, jak nam v kt. Aaragu to udajne nejde se zarucit (podle gemeinde, podle migracniho), ale kdyz clovek mrkne na vyhlasku pro cely svajc, kazdy z EU ma narok na to tu pobyvat, kdyz ma dostatek financnich prostredku, v tomhle mame stejna prava jako EU17...jenze nam tvrdi, ze to nejde, proto pokud mi nedaji povoleni na stellensuche, tak budem muset jit nejspis k pravnikovi se informovat!  Hněv a jinak od kvetna by jsme meli mit stejny prava jak eu17, tak se uvidi, zda to tak opravdu bude!
jinak katka86, gratulace k budouci svatbe, me to ceka v rozmezi cervna-srpna taky, jeste sme se nerozhodli, rusi nam to cesta do ciny v cervenci...  Mrknutí
Zaznamenáno
Blanch



Karma: 4
Příspěvků: 22



« Odpověď #9 : Prosinec 22, 2010, 01:56:37 pm »

Kontaktovala jsem ambasadu, migracni, ptala se na pracaku a nakonec mi z toho vseho nejlip vychazi zazadat prave o povoleni na Stellensuche...
Na migracnim mi bylo receno, ze zadny limit, kolik musi pritel vydelavat, nebo mit jakoze mesicne bokem jen pro me, neexistuje. Pry mam donest kopie poslednich tri Lohnabrechnung pritele, a oni posoudi, zda je schopny nas financne oba zabezpecit.
Jinak jak pise Katka, ze kdyz prijdes do Swiss a najdes si pracicku, novy zamestnavatel za tebe vyridi vsechny papiry, vcetne pracovniho povoleni, ne vzdy je to uplne tak. Kamarad, kteremu tez vyprselo povoleni, se pred par tydny ozval na jeden inzerat, kde mu bylo receno, ze by ho velice radi vzali, ale bez povoleni ne. Ze je asi rok v platnosti novy zakon, na zaklade nehoz dopadly vsechny jejich zadosti o prodlouzeni ci vyrizeni noveho povoleni zamestnancum negativne. Jednalo se o kanton Basel (coz se da pochopit, protoze Basel jako hranicni kanton zamestnava opravdu velke mnozstvi cizincu)...

Jo a holky- gratuluju obema a preju pevne nervy pri organizaci svatby Mrknutí
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #10 : Prosinec 22, 2010, 09:06:31 pm »

ja uz jen cekam, zda mi to na stellensuche daji nebo ne! snad to ale klapne a pak hezky nanovo s hledanim prace! a jak rikas, nejen v kt.basel neni schopna rada zamestnavatelu vyridit povoleni, jsou plny limity a proste nedavaj, ale v lednu jde v platnost novej gesetz, kdy limity navysuji, na 500 B povolenich a 3000 L povolenich pro celou EU!  Hněv
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |