Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: dane a daňové priznanie ČR vs CH  (Přečteno 47979 krát)
Gabika



Karma: 0
Příspěvků: 24


« : Březen 08, 2012, 10:56:34 am »

Manžel, občan ČR, žije a pracuje v CH od 10.7. ako selbständig. Daňové priznanie i dane bude platiť vo Švajčiarsku. Otázka znie - musí vyplňovať daňové priznanie i v ČR? Ako? Alebo potrebuje pre český finančák nejaké iné potvrdenie?
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #1 : Březen 12, 2012, 07:35:56 am »

Priznani musi podavat v Cechach v pripade, ze mel v Cechach prijmy. To byva typicky za rok, ve kterem se stehoval/zacinal, cili v tom roce do 10.7.

A paklize by delal na cesky zivnostak, tak pak mozna i v nasledujicich letech, ale nemyslim, ze lze v Ch delat na cz zivnostak.

Co manzel dela?
Zaznamenáno
Gabika



Karma: 0
Příspěvků: 24


« Odpověď #2 : Březen 12, 2012, 10:00:32 am »

michal, díky za odpoveď. Manžel pracuje na CH živnosták. KOnečne som sa dovolala na český finančák a výsledok je tento: Keďže nemal v 2011 v ČR žiadne príjmy, a ani momentálne v ČR nežije, nie je ich daňový rezident. (To ma ale prekvapilo, pretože podľa zákona som to pochopila tak, že daňový rezident je tam, kde žije viac než pol roka... ale nevadí) Takže nepodáva v ČR žiadne priznanie, ani po ňom nechcú vidieť potvrdenie o zaplatení daní inde. Proste o ňom nechcú nič vedieť...

Pri pátraní o CH daňovom priznaní som ale zase narazila na to, rezidenti v CH (teda tí, ktorí sú tam dlhšie než pol roka), podávajú daňové priznanie i z majetku, ktorý vlastnia kdekoľvek vo svete! Takže ak niekto vlastní v ČR dom, byt, má peniaze na bankovom účte, či vlstní akcie atď., mal by to zahrnúť do daňového priznania v CH a platiť z toho daň z majetku, a z príjmov (typicky úrok z vkladu, výnos z akcií) 35% -tnú zrážkovú daň. Je to pravda!? (To je ten daňový ráj...?)  Šok
Zaznamenáno
MarekF
Host
« Odpověď #3 : Březen 12, 2012, 07:52:18 pm »

Kde je clovek danovy rezident tam dani celosvetove prijmy a podava i majetkove priznani pokud to dany stat vyzaduje. Svycarsko ma dan z majetku takze je treba uvest veskery majetek (pro bezne  majetky je to snesitelne, je tam slusny zaklad pro odpocet). Na prijmy z uroku se vztahuje 35% dan, coz neplati pro prijmy z akcii (0% ale pozor nesmi byt "profesionalni" trading).

Ohledne rezidentsvi: prvne rozhoduje bydliste, pokud je ma clovek v obou statech pak rozhoduje stredisko osobnich zajmu (rodina, prace, majetek) a pak teprve doba pobytu. V pripade zmeny bydliste v prubehu roku mohou byt tyto casti posuzovany nezavisle.

Jinak Svycarsko bych za danovy raj pro bezneho obcana nepovazoval, spis pro zbohatliky a firmy co si muzou vybrat vhodny kanton (treba Zug) a zaradit se do vyhodnych danovych rezimu pro ne stvorenych.
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #4 : Březen 16, 2012, 08:45:19 pm »

Svycari maji dane nizke, ale na druhou stranu jich maji ale pomerne hodne, snad vsechny, o kterych jsem kdy slysel. Prijde mne to rozumnejsi, nezli to resit jako ve zbytku Evropy, kde se dani hlavne prace/zamestnanci (odvody na x pojisteni, i kdyz se tomu nerika dan) a spotreba (vysokymi sazbami DPH).

Barak v CR - pokud jste nekoupili Karlstejn  -by Vas mel zatizit maximalne ve vyssi nekolika stovek franku rocne. Zkus nastudovat, co se da pro zmenu od zakladu dane odecist, neni toho take malo. Ale pro pripadovou studii zivnostak jsem to zatim nestudoval...

ahoj, Michal
Zaznamenáno
Gabika



Karma: 0
Příspěvků: 24


« Odpověď #5 : Březen 22, 2012, 03:17:32 pm »

Michalpp - živnostník to má rovnako ako zamestnanec, akurát príjem do priznania píše o pár riadkov nižšie, plus k nemu vyplňuje príslušný dotazník o príjmoch a výdajoch z podnikania. Aspoň tak som to zatiaľ pochopila. Uvidím, čo nám na to povedia.
Ad odpočítateľné položky (okrem toho, čo sa dá dať do nákladov z podnikania) - sme tu noví, manžel ako nový živnostník neodvádzal AHV (to budeme teraz spätne podľa daňového priznanie, ako nám vysvetlili) nemáme žiadne hypotéky, leasingy, splátky akéhokoľvek druhu, životné poistky, takže sme si odpočítali iba deti a to, že žijeme v manželstve...

Žiaden Karlštejn nemáme, bola to skôr hypotetická otázka :-) Ale je pravda, že odpočítateľná položka na 150.000 Fr na manželský pár tam je, a to priemernému občanovi asi dosť pomôže :-)
Zaznamenáno
Zdislav



Karma: 0
Příspěvků: 5



WWW
« Odpověď #6 : Duben 02, 2012, 09:48:15 pm »

 V loškém roce jsem byl zaměstnancem firmy v ČR do poloviny července, kdy jsem dal výpověď a odjel do CH, kde už na mně čekala smlouva s pracovní agenturou, u které jsem pracoval do konce roku 2011. Na Finančním úřadě v ČR mi bylo sděleno, že jsem českým daňovým rezidentem, jelikož jsem víc jak půl roku pracoval v ČR a tudíž musím podat daňové přiznání v ČR, ve kterém musím uvést i příjem z CH. Poslal jsem tedy účetní v ČR potvrzení o hrubém příjmu z CH a v domění, že to mám z krku, jsem otevřel šampáňo. Jenže účetní mi sdělila, že v ČR se počítají daně ze superhrubé mzdy a tudíž musí být i příjem z CH "superhrubý" Úsměv, tzn. můj hrubý příjem + odvody, které za mně platila agentura (Temporerbüro). Zažádal jsem tedy o dodatečné potvrzení těchto odvodů příslušný úřad (Amt für AHV und IV Ausgleichskasse) a dnes mi přišla poštou odpověd:

 Auszug aus dem Individuellen Konto (IK).
 
Wir beziehen uns auf Ihre Anfrage Betreffend eines Individuellen Kontoauszuges.
Leider können wir Ihnen keinen kontoauszug zustellen, da noch keine Einkommen vorhanden sind. Da das Einkommen des laufenden Jahres erst im Folgejahr verbucht wird, können wir Ihnen noch keine Auskünfte betreffend Lohnsumme für das aktuelle Jahr geben. Jene des vergangenen Jahres können auf dem Auszug ebenfalls fehlen, falls die entsprechenden Einkommensmeldungen noch nicht verarbeitet wurden.
 Allfällige Rückfragen bezüglich des Auszuges sind direkt an die kontoführende Ausgleichskasse zu richten.

Teď už jsem z toho docela jelen, lhůta na podání daňového přiznání dneškem vypršela a já nevím co s tím Smutek Můžete mi prosím Vás někdo přeložit o co jim jde? Mám jen základní znalost něm. jazyka a toto je nad moje znalosti. Zkoušel jsem to přeložit v Google ale nedává mi to smysl. Děkuji.
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #7 : Duben 03, 2012, 06:53:09 am »

oni ti pisou neco v tom smyslu, ze ti bohuzel nemuzou danou informaci poskytnou, protoze se to tam pricita az v pristim roce (tudiz ted rok 2012 nekdy). a ze to tam muze dal chybet, pokud jeste nebude zpracovany nahlaseni prijmu (to taky nejak nechapu). a pokud mas dalsi otazky, mas se obratit primo na tu ausgleichkasse kde ty mas ahv.
Ale ja se ptam, ty si nedostal na konci roku od firmy, kde si delal, ci temporerka, takovej ten Lohnausweis? tam to vsechno stoji cerny na bilym. je to pro dane zde v CH a mas tam hrubou i cistou mzdu. mozna to dostavaji jen ti, co plati dane jednou rocne a ne odpoctem z platu.
Zaznamenáno
Zdislav



Karma: 0
Příspěvků: 5



WWW
« Odpověď #8 : Duben 03, 2012, 07:34:12 pm »

Ten Lohnausweis (hrubý příjem) jsem dostal a poslal daňové účetní v ČR, ta ale později narazila na problém zvaný superhrubá mzda, která v CH neexistuje, ale přesto Finanční úřad požaduje superhrubý příjem i z této země. Proto jsem zažádal o potvrzení, kolik za mně odváděla agentura. Vím že odváděla stejně jako já, ale musím mít k tomu doklad, který mi Ausgleichskasse nevystaví, protože jak píšeš, data za loňský rok se budou přičítat teprve až v roce 2013. To mi právě nedává smysl, přece jsem je žádal před dvěma týdny o potvrzení za rok 2011 a ne za rok 2012. Přesto Ti ale děkuji za odpověď.
Zaznamenáno
MarekF
Host
« Odpověď #9 : Duben 03, 2012, 08:53:03 pm »

Já bych jim jednoduše řekl, že superhrubá mzda je Bruttolohn (to je na Lohnausweiss). Co mám zkušenosti s finančním úřadama, tak většina výběrčích daní v těchle věcech sama dost tápe, takže pro jistotu chtějí další a další potvrzení aby si jim zapadl do škatulky, kterou znají... Důležité je mluvit s tím, kdo později bude DP kontrolovat - co úředník to názor! Ideální je tedy kontakovat přímo tvého správce daně a domluvit se na dalším postupu (včetně odkladu pro podání DP!).
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |