Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
Osobní nástroje
Zobrazení

Povolení k pobytu ve Švýcarsku


Z Wiki

Verze z 30. 7. 2017, 16:10; David (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Přejít na: navigace, hledání

Povolení k pobytu ve Švýcarsku je vydáváno zpravidla podle délky trvání pracovní smlouvy. Do 3 měsíců nepotřebujete povolení k pobytu. Po 3 měsících musíte Švýcarsko na měsíc opustit. Bez povolení můžete maximálně pobývat 6 měsíců z posledních 12ti měsíců. Pokud si seženete práci, můžete na základě délky pracovní smlouvy zažádat o krátkodobé a nebo dlouhodobé pracovní povolení.

Obsah

Pracovní pobyt do 3 měsíců nebo 90 dní za rok

Při pobytu zahraničních pracovníků firmy se sídlem v EU nepotřebujete zpravidla do 3 měsíců nebo 90 dní v roce povolení k pobytu, máte ovšem povinnost se online přihlásit. Určité práce můžete ve Švýcarsku vykonávat 3 měsíce tedy bez pracovního povolení a pobývat zde během té doby jako turista - zde záleží ovšem na povolání, ne na všechny povolání se tato vyjímka vztahuje, je taky možné, že se něco aktuálně změnilo. Je třeba si vždy vše ověřit, nejlépe na daném kantonálním úřadě, podle kantonu, ve kterém se chystáte pobývat, zda se vyjímka vztahuje taky na vaše povolání.


  • Přihlásit se musíte od 1. pracovního dne v těchto odvětvích: stavebnictví, gastronomie a hotelnictví, komerční čištění a nebo čištění v domácnosti, bezpečnost a bezpečnostní služby, cestovní agentury, erotické služby.
  • U všech dalších odvětví je povinné přihlášení od více než 8 pracovních dnů za rok.

Online registrace

Postup:

  • Po odeslání si potvrzení vytiskněte. Můžete popř. ukázat na přechodu.

Registrace poštou nebo faxem

Pracovní pobyt delší než 3 měsíce

Kdo plánuje pracovní pobyt ve Švýcarsku delší než tři měsíce potřebuje povolení k pobytu. To se vydává v místní migrační kantonální kanceláří. Rozlišuje se mezi:

  • krátkodobými pobyty (méně než 1 rok)
  • bydliště (dočasné)
  • povolení k trvalému pobytu (neomezeně)


Imigrační úřad posuzuje žádosti individuálně. Nejsou stanovena žádná oficiální pravidla. Nejlepší je ovšem pracovní smlouva na neurčito. Povolení k pobytu se vydávají podle délky trvání pracovní smlouvy.

Typy povolení:

Aktuální omezení vydávání nových pracovních povolení na ca 2180 kontingentů za rok se vztahuje do 31.5.2014.

O povolení k pobytu můžete přijít, pokud se odhlásíte z pobytu a déle než 6 měsíců budete pobývat mimo Švýcarsko. U povolení C existuje vyjímka, pokud se ovšem do 6ti měsíců zpět na Gemeinde nahlásíte, že se do 4 let chystáte znovu do Švýcarska přicestovat, o povolení C nepřijdete, maximálně do 4 let od data trvalého vycestování ze Švýcarska.

Povolení k pobytu L

Ausweis L EU/EFTA (Kurzaufenthaltsbewilligung)

  • pro ty, kteří mají pracovní smlouvu na 3 měsíce až 1 rok. Pod 3 měsíce se nevydává, stačí online registrace. Při smlouvě na neomezeno se vydává max. na 1 rok.
  • problém najít ubytování, nemožné získat paušál na mobil, stejně tak leasing nebo úvěr
  • končí pouze tvým rozhodnutím a odevzdáním, respektive po datu expiracie. Pouze pokud nebudeš mít práci, nebudou ti ho mít možnost prodloužit. Nejlépe tedy práci najít zavčas.
  • Nejpozději 6 týdnů před ukončením platnosti je třeba zažádat o prodloužení na další min. 3 měsíce.
  • Více: bfm.admin.ch/...

Povolení k pobytu B

Ausweis B EU/EFTA (Aufenthaltsbewilligung)

  • platí na 5 let. Může být prodlouženo nebo uděleno povolení k pobytu C.
  • Při neomezené pracovní smlouvě nebo minimálně roční pracovní smlouvě jste povinni zažádat o povolení k pobytu B, které je platné 5 let.
  • Od 1.5.2012 změna: omezeno na ca. 2000 osob na rok, nové pozice se vydávají čtvrtletně, (z původních 8000). Povolení dostanete tedy pouze podle volných kvót. Kvóty se počítaji čtvrtletně, takže je dobré dát na Gemeinde žadost ihned jak začíná nové čtvrtletí.
  • Více: bfm.admin.ch/...
  • Může být zrušeno/neprodlouženo:
    • při úmyslně chybně uvedených údajích
    • při nedodržení podmínek
    • při porušení nebo problémů se zákonem, neplacení dluhů či daní
    • při výtržnostech
    • při neustálé závislosti na sociálních dávkách, ať žadatele nebo svěřené osoby
    • pokud daná živnost, kvůli které bylo povolení uděleno, už není provozováno

Povolení k pobytu C

Ausweis C EU/EFTA (Niederlassungsbewilligung)

  • Má neomezenou platnost.
  • Uděluje se po 5ti nebo 10ti letech pobytu ve Švýcarsku.
  • Je potřeba doložit např. taky jazykovou zkoušku
  • Více: bfm.admin.ch/...
  • Může být zrušeno
    • při chybně uvedených údajích
    • při problémech se zákonem
    • při výtržnostech
    • při neustálé závislosti na sociálních dávkách, ať žadatele nebo svěřené osoby (po déle než 15ti letech trvalého pobytu neplatí)

Povolení k pobytu Ci

Ausweis Ci EU/EFTA (Aufenthaltsbewilligung mit Erwerbstätigkeit)

  • např. pro rodinu nebo děti (do 25ti let) velvyslanců
  • Více: bfm.admin.ch/...

Povolení k pobytu G

Ausweis G EU/EFTA (Grenzgängerbewilligung)

  • Pro pendlery, tedy pro ty, kteří bydlí mimo Švýcarsko a jezdí pravidelně do Švýcarska za prací a vrací se minimálně 1x týdně do svého původního bydliště. Je tedy třeba minimálně 1x týdně cestovat.
  • Vydává se zpravidla podle délky pracovní smlouvy. Na 3 měsíce až 1 rok nebo na max. 5 let u neomezené pracovní slouvě.
  • Více: bfm.admin.ch/...

Online žádost

Dokumenty ke stažení

Dokumenty pro žádost o povolení B (s pracovní smlouvou)

  • pracovní smlouva
  • platný doklad totožnosti (např. občanka, cestovní pas)
  • potvrzení o uzavřeném zdravotním pojištění
  • 2 pasové fotografie
  • ostatní osobní dokumenty (oddací list, rodný list dětí, atp.)

Dokumenty pro partnera/ku a dítě mladší 21ti let (Familiennachzug EG/EFTA)

  • vyplněná žádost o udělení povolení k pobytu rodinným příslušníkům (přihláška "Familiennachzug EG/ EFTA (A3)")
  • Originální oddací list
  • Rodný list(y) dětí
  • Kopie platného cestovního pasu nebo platného občanského průkazu
  • Kopie nájmu k bytu (prokázání "vhodného bydlení")
  • Potvrzení o práci od zaměstnavatele (žadatele)
  • Pokud jsou děti starší 21 let, musí být osvědčení od příslušného orgánu předchozího pobytu, že žadatel nebo žadatelka bude děti živit
  • 2 pasové fotografie

Poplatky

  • Poplatky za povolení činí od ca 60 do 500 CHF. Záleží na typu daného povolení a daném kantonu. Může uhradit zaměstnavatel.

Omezení na kontingenty od 1.5.2012

Podobné články

Slovníček

  • Aufenthaltsbewilligungen = Povolení k pobytu
  • Aufenthalter = Obyvatel (pobývá ve Švýcarsku s nebo bez zaměstnání)

Pokuty

  • Za nepřihlášení hrozí až 1 rok vězení nebo pokuta až ca 5.000 CHF.
  • Zprostředkovatelům práce hrozí pokuta až 100.000 CHF.
  • Za nezaplacení pokuty hrozí zaměstnavateli 5 let zákaz zaměstnávat ve Švýcarsku a další poplatky.
  • Více: bfm.admin.ch

Překlady

  • Zpravidla je nutný překad od soudně uznávaného překladatele
  • Důležité dokumenty jako rodný nebo oddací list musí mít navíc apostilu

Odkazy



Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2014


Odkazy | englisch lernen| italienisch lernen| dänisch lernen| finnisch lernen| serbisch lernen| russisch lernen| tschechisch lernen| amerikanisch lernen| spanisch sprachkurs| portugiesisch lernen| schwedisch lernen| ungarisch lernen| türkisch lernen| chinesisch lernen| niederländisch lernen| polnisch lernen| französisch lernen| deutsch sprachkurs| kroatisch lernen| sprachenlernen24 shop| norwegisch lernen| sprachkurs shop| spolujizda | autostop polski | autostop