Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Byt v Mnichově (event. bydlení v okolí Mnichova)- kde nejlépe?  (Přečteno 59448 krát)
Jendix



Karma: 3
Příspěvků: 44



« : Červenec 23, 2012, 11:35:06 am »

Ahoj,
tak to vypadá že mi to klaplo s prací a budeme se stěhovat do Mnichova. Koukal jsem sice už trochu na netu, ale protože Mnichov ještě zase až tolik neznám, přijde mi nejlepší se obátit tady na vás.

Novou práci mám v severní oblasti Mnichova - serverně od Olimpiapark - jestli se nepletu je to akorát začátek průmyslové zony. Manželka bude mít velmi pravděpodobně práci ca. 4km na východ - nedaleko od Euro-Industriepark

Mám následující otázky:

1. Kde je nejlepší shánět bydlení, co jsem viděl, sever Mnichova je tak trochu depresivní, rádi jezdíme na kole, a přijemnější by nám tak byla nějaká okrajovější část nebo alespoň malinko méně betonová část. Cenově a velikostí bychom rádi do 900€ a ideálně něco 2+1 ca. 60m2.
 
2. Má smysl uvažovat o bydlení mimo Mnichov, Dachau apod. (co jsem viděl, mezi Ingolstadtem a Mnichovem je místy opravdu parádní krajina), jak je to s cenami bydlení na venkově? Pocházím z vesnice a opravdu by mi nevadilo bydlet např. v extrému u sedláka v podkroví. :-D (né teda na seně :-D)

3. Co všechno musí člověk po přijezdu do Mnichova udělat (tady v Magdeburku se např. nemusí navštěvovat Ausländerbehörde, stačí jen Bürgebüro  které vše vyřídí.

4. Velmi pravděpodobně budeme na začátku potřebovat nějaké WG, nebo ubytovnu, manželka bude totiž nastupovat již za 14 dní. Kde nejlépe hledat, jak se to pohybuje cenově, případně čemu se vyvarovat.

5. Kdy je nejlepší čas na to hledat, resp. kdy se objeví nejvíce volných bytů?? Případně, kdy je naopak o byty největší zájem.



Pokud mohu poprosit, připiště klidně i problémy které jste řešili když jste hledali byt, případně čeho se při hledání vyvarovat.

Pokud jsem se opakoval s některými dřívějšími tématy, předem se omlouvám.

Jinak kdyby někdo výhledově v příštích dvou měsících věděl o nějakém volném bytu, budeme vděční za info. ;-)

Předem díky, Honza.
« Poslední změna: Červenec 23, 2012, 04:47:48 pm od Jendix » Zaznamenáno
Thomasek



Karma: 16
Příspěvků: 157



« Odpověď #1 : Červenec 25, 2012, 07:58:48 am »

Zdar,

v podstate jiz vse bylo v minulych diskusich zmineno, ale pokusim se to nejak shrnout:

1. Pro jezdeni na kole je jih lepsi, protoze tam mas vice kopecku, traily, lesy...sever je vice placaty, ale i tam se da slusne pojezdit. Na obou stranach mesta(resp. na vsech ctyrech) je nekolik jezer. Nezminil jsi, zda preferujes MTB nebo silnicku. Obecne, doporucuji hledat bydleni blizko prace a na kolo se jednou za cas klidne i presunout metrem ci autem, pripadne popojet na kole, nez denne dojizdet hodinu, ale bydlet u cyklostezky. S vekem se to ale meni, to priznavam Úsměv V tve cenove relaci najdes spoustu bytu primo v Mnichove, za Mnichovem podle me i levneji.

2. Co je pro tebe venkov a jak daleko od centra mas na mysli? Pokud vim, tak v S-Bahn Ringu Mnichova jsou ceny jakz takz podobne, neberu lokalni vykyvy typu Marienplatz nebo Viktualienmarkt. Jdou zde drazsi i levnejsi ctvrti. Aktualni cenovou mapu nemam v hlave, ale urcite s pomoci googlu najdes. Na severu nad Olympiaparkem jsi uz teoreticky v levnejsi lokalite. Mnichov ma tu vyhodu, ze v okrajovych ctvrtich se budes citit jako na vesnici....ja bydlim na metru, ale mame tady vikendovy trh, kostel, jahodove a boruvkove pole, sedlaky, kilometr od baraku roste psenice, v noci spis pri otevrenem oknu a neslysis jedine auto...Mnichov neni Praha, Mnichov je vesnice. Pri dojizdeji bych zvazil cas a penize. Pokud vam nevadi jezdit hodinu denne jednim smerem a platit misto 40 Euro za mesicnik 90 (to jsou priklady), tak jdete mimo Mnichov. Na dojizdeni je lepsi kvuli zacpam vzit vlak, ktery ovsem malokdy jede tak, jak clovek potrebuje. Pokud radeji svuj cas travite jinak nez dojizdenim, bydlete blizko prace. Myslim, ze zrovna v oblastech Fasanerie, Moosach muzete najit pekne byty i se zahradkou, kde se budete citit jako na vesnici, ale pritom budete stale tezit z vyhod mesta. Az pojedete na pohovor, tak se tam zajdete podivat.

3. Prihlasit se na KVR (Kreisverwaltungsreferat). Pokud se stehujes v ramci nemecka, tak staci i Bürgerbüro. Predpokladam, ze konto a tak ti zustane, takze to je asi tak vsechno. Zdravotko vyridi zamestnavatel, stejne jako i socialni a duchodove pojisteni.

4. Vyvarovat se ubytoven, radeji pro zacatek WG nebo kratkodoby pronajem. Ceny: pokoj v zavislosti na lokalite a vybaveni stoji prumerne mezi 300 - 500 Euro mesicne. Pri hledan bytu se vyplati umet nemecky (cim vice, tim lepe).

5. Urcite zacatek semestru (rijen) ma negativni vliv na pocet volnych bytu. Prazdniny jsou zase trosku okurkova sezona, kdy lide malo meni praci a malo lidi se i stehuje, takze volnych bytu bude mene.


Servery na hledani bytu najdes tady v levem sloupecku. Vyvarovat se pokud mozno provize Úsměv Zkusenost mi rika, ze pokud jste par a mate oba praci, plus mate oba historii v Nemecku, budete to mit jednodussi. Zaridte si od sveho aktualniho landlorda referenci (pripadne i od predchozich) a zkuste najit byt primo bez realitky.



Tomas
Zaznamenáno
Jendix



Karma: 3
Příspěvků: 44



« Odpověď #2 : Červenec 25, 2012, 09:02:17 am »

Diky moc za podrobnou odpoved, vím že jsem se s otázkami částečně opakoval, omlouvám se za to.

1. Na kolo mam radeji MTB a samo, kdyz občas bude nějaký ten kopeček, zlobit se nebudu. A jak píšeš, sever na mě působí až trochu depresivně skrz ty roviny. Bohužel to ale vypadá, že budeme mít práci oba na severu.

2. Tím venkovem jsem myslel trochu víc prostoru kolem domů, více zelně apod., nevadila by ani přímo nejaká menší vesnice a pod. Ale priorita je vzdálenost do práce. Aktuálně jezdim do práce na kole a hlavně v létě je to paráda a než dojíždět každej den 30km do práce a 30 z práce, je lepší i z finančního pohledu bydlet někde v bytovce nebo činžovním domě (raději žádné 12,14 a vícepatrové hrůzy.)

Jinak k té cenové mapě jsem našel zatím tyto odkazy (myslím že prozatím dostačující):
http://www.muenchen.de/rathaus/Stadtverwaltung/Sozialreferat/Wohnungsamt/Mietspiegel.html
http://karte.immobilien-kompass.de/wohnen/muenchen
http://marktplatz.immobilienscout24.de/heatmaps/63063401?ftc=2012WFI&_s_cclid=1343202089


3. Jinak v Našem případě jde o stěhování v rámci německa.
Ohledně konta, jsem u Sparkasse Magdeburg a vzhledem k jejich systému, který mimochodem hraničí se systémem u nás před 89 jsem se tak i tak rozhodl že si najdu něco jiného, mám druhé konto u Norisbank, ale tam nevidím taky dlouhou budoucnost, protože je z ní auktuálně pouze online banka. V tom směru si myslim že je vždy rozumné mít jedno konto u Sparkasse München, protože má často bankomaty a druhou na nějaké spořící účty apod. Pokud můžeš, rád uvítám případně nějaké rady co se bank týče. Zdravotko máme oba stejné, TK.

4. U těch ubytoven, uvidíme jak rychle to klapne s bytem, zatím to vypdá tak, že manželka bude muset poměrně rychle nastoupit a nevím jestli tak rychle dokážeme nějaký rozumný byt sehnat, volal jsem ale na pár VŠ kolejí, kde to vypadá že by jí byli schopni na měsíc až dva ubytovat, toho bych se asi moc nebál, ale dělnické ubytovny raději ne, to je jasný. S němčinou není problém, oba mluvíme vcelku obstojně.

Co se serverů týče, na zdejších stránkách jsem si to již pročetl, myslím že je to dostačující, v práci mi sice nabídli pomoc s hledáním, ale víceméně asi jen přes makléře.

Je lepší vzít byt od nějakého soukromníka, nebo jsou spolehlivější různé “Wohnungsgenossenschaft“???



Ještě jědnou díky za odpověd, Honza.

Zaznamenáno
Thomasek



Karma: 16
Příspěvků: 157



« Odpověď #3 : Červenec 26, 2012, 10:30:10 am »

Opakovani je matkou moudrosti Úsměv

Kratce ke tve odpovedi:

 v Mnichove je minimum 12- a vice patrovych hruz. Vetsina bytovek tady ma 3-5 pater. Holt socialisticti stavari az sem nestihli dojet. Nastesti!

Ohledne banky: ja mam jiz 5. rokem konto u Sparda Bank a jsem velmi spokojeny. Je to spise mensi privatni bavorska banka s dobrymi sluzbami. Jsou ve stejne skupine jako postbank, takze muzes vybirat zadarmo i na vsech postach, v siti postbank apod. Nedavno ovsem zavedli poplatek 1 Euro za vyber v zahranici mimo euro zonu.

Pokud mas moznost zaridit si v praci pomoc pri hledani, zkus se dohodnout, zda by za tebe neprevzali poplatek za maklere. Casto to firmy delaji a mel bys to jednodussi. Pokud je to velka firma, je zase sance, ze budou mit firemni byty (treba Allianz ma), ktere by ti mohli takto dohodit.

Z inzertnich serveru mohu vrele doporucit quoka.de nebo http://www.wohnungsboerse.net/, ti maji casto inzeraty od privatnich majitelu a tudiz bez zbytecne provize.

A pokud jde o spolky vs. soukrome majitele, nevidim v tom moc velky rozdil, u obou hrozi, ze se teoreticky budou chtit sveho majetku zbavit a byt prodat, takze by ses po case musel zase prestehovat. Ja mam 2. byt a vzdy pres soukromeho majitele, vzdy bez problemu. Tady ti bohuzel neporadim. Pokud se ale nepletu, tak spolky malokdy inzeruji sve byty na internetu, spise maji svou interni sit a clovek ziska nejlepe byt tak, ze si u nich poda zadost a ceka, az se proste neco uvolni. Takovy socialisticky poradnik.

Hodne stesti,
Tomas
Zaznamenáno
hary01



Karma: -121
Příspěvků: 2857


« Odpověď #4 : Červenec 27, 2012, 07:27:28 pm »

http://www.bvk-immobilien.de/portal/page/portal/bvkimmo/index.html

skus cez tento wervaltung nieco najst...zatelefonuj tam a spytaj sa...maju volne byty...bez provizie...
Zaznamenáno
covergirl



Karma: 6
Příspěvků: 106


« Odpověď #5 : Červenec 27, 2012, 10:23:27 pm »

Tak ja v takej jednej 11 poschodovej hroze byvam/8.p/ a az take hrozne to nie je. Ked clovek vo vyskovom baraku vyrasta, tak je na to zvyknuty. Okrem toho je vyssie cistejsi vzduch, menej hluku z ciest a nadherny vyhlad na mesto. Ja mam pred sebou panoramu, ktorej sucastou je Olympiapark. Pred tym som byvala v Neuperlachu, tiez na 8. poschodi a mala som pre zmenu vyhlad na Ostpark Škleb
Zaznamenáno
Jendix



Karma: 3
Příspěvků: 44



« Odpověď #6 : Červenec 29, 2012, 11:06:09 pm »

http://www.bvk-immobilien.de/portal/page/portal/bvkimmo/index.html

skus cez tento wervaltung nieco najst...zatelefonuj tam a spytaj sa...maju volne byty...bez provizie...

Ahoj, díky, koukal jsem na to, nevypadá to nejhůř.. bohužel jich je hodně zcela na jihu.. máme ještě necelé dva měsíce, tak se třeba časem ukážě něco nového..
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |