Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1] 2   Dolů
 
Autor Téma: Daňová kategorie - Steuerklasse  (Přečteno 141848 krát)
Lukas.Eberl



Karma: 0
Příspěvků: 1


« : Říjen 17, 2012, 09:38:07 pm »

Zdravím všechny. Mám dotaz ohledně zařazení do daňové kategorie v Německu. Manželka začala v srpnu 2012 v SRN, každý den dojíždí do zaměstnání z ČR. V Německu si platí (z výplaty odvádí) sociální a zdravotní pojištění. Já (manžel) jsem zaměstnán v ČR (s ročním příjmen nad 6.000 €) a máme dvě nezletilé děti. Do jaké daňové kategorie (Steuerklasse) by měla manželka spadat. Je mi totiž divné, že na srpnové "výplatnici" měla kategorii 1. a na zářijové "výplatnici" má kategorii 3. Jde mi o to, aby jsme při podání daňového přiznání nemuseli daně doplácet. Moc děkuji za odpovědi a za rady. Díky Lukáš.
Zaznamenáno
krromm



Karma: 0
Příspěvků: 13


« Odpověď #1 : Říjen 18, 2012, 08:10:56 am »

Nazdar, takze kdyz si najdes praci v nemecku a mas rodinu automaticky mas na zacatku Steuerklasse 1 coz je zdaneni svobodneho cloveka bez rodiny. Pak si musis na Nemeckem financaku pozadat o Steuerklasse 3 coz je spolecne zdaneni manzelu (ktere chvili fungovalo i v CR) musis dolozit spoustu veci, deti, Partnera, Potvrzeni od financaku v CR atd. a pak dostanes Steuerklasse 3. Uplne nejlepsi bude, kdyz si manzelka najde danoveho poradce a on ji presne rekne jaka Steuerklasse se ji nejvice vyplati. Pokud pouzijete spolecne zdaneni manzelu, tak je treba podat danove priznani v Nemecku i CR.
Kde tvoje manzelka pracuje. Jestli v Bavorsku, tak znam jednoho kvalitniho danoveho poradce. Kdyz tak se mi ozvi na rkrecmer[zavináč]seznam.cz
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #2 : Říjen 18, 2012, 10:31:55 am »

Danova trida III je mozna pouze tehdy, pokud druhy z manzelu - tedy v tomto pripade Vy - vse dani v Nemecku. V takovem pripade ten druhy partner dostane tridu V, ktera je horsi nez I nebo III. Na konci roku vas pak financak bude chtrit spolecne zdanit a dopocitat, zda nemate nedoplatek.
Pokud Vy pracujete a danite v CR, nema Vase zena dle meho nazoru na tridu III narok a financak, az se to dozvi, ji to zpetne dodani (vcetne uroku...).

Doporucoval bych Vasi zene rychle navstivit nemeckeho danoveho poradce a vyjasnit to, protoze jinak to zavani neprijemnymi prekvapenimi.
Jako vdana by podle mne mela mit tridu IV (skoro to same jako I, jen ze neni svobodna...)
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
krromm



Karma: 0
Příspěvků: 13


« Odpověď #3 : Říjen 19, 2012, 03:25:17 pm »

Promin, ale podle me se tahle informace nezaklada na pravde. Ja pracuju v Nemecku platim tady dane a moje zena je na materske dovolene a zije s detmi v CR a mam uz 5 let Steueklasse 3 a nikdy s tim problem nebyl. Jenom si kazdy rok musim zajit na financak a tu Steuerklasse 3 si nechat potvrdit na zaklade zadosti kterou mi pomaha vyplnit prave danovy poradce. Tohle je opravdu tema pro kvalitniho danoveho poradce.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #4 : Říjen 20, 2012, 06:00:27 am »

O nutnosti probrat pripad s dan. poradcem se vubec nepru, viz muj prvni prispevek zde.

Jsem ale resvedcen o tom, ze v zasade je to opravdu tak, ze tridy III/V jsou mozne jen tehdy, jsou-li oba manzele danove povinni v Nemecku. To neni nejaky darek financaku, pozornost ke svatbe, ale jen moznost, jak danovou zatez rodiny rozlozit na dve osoby, vcetne prislusnych nezdanitelnych polozek apod.
Aby nekomu uznal tridu III, bude financak zaroven chtit nekoho, komu napari horsi tridu V. To je typicky ten, ktery vydelava mene - aby se cele to cviceni s tridami IIIV vyplatilo. Samozrejme, ze pak financak potrebuje na toho s petkou danove "dosahnout", aby si ho mohl zdanit. Bez toho to pro ne cele pozbyva smyslu.
Viz napr. prvni 2 odstavce zde: http://www.cecu.de/steuerklasse-3.html nebo hledej "lohnsteuerklasse 3"

Jsem presvedcen i o tom, ze spravne plati i podminka pobytu obou manzelu na uzemi Nemecka...mozna ale prave ty tvoje rocni formulare znamenaji, ze vyuzivate a nechavate si potvrzovat nejakou vyjimku. Bude je materska v CR nezdanitelna (nevim), nebo ma nejako vyjimku pece o dite.
Mozna je i verze, ze proste mas stesti, ze si te zatim financak poradne neproklepl. Rovnez pokud spolu s manzelkou nezijete, prijde mi, ze to stoji trosku na vode a zavani prusvihem.

Kazdopadne pokud byste ale oba pracovali, navic jeden v CR (coz je pripad puvodniho tazatele), nevidim sanci, jak by(ste) si udrzeli narok na tridu III i jednoho z manzelu.
« Poslední změna: Říjen 20, 2012, 07:42:12 am od kleena » Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
krromm



Karma: 0
Příspěvků: 13


« Odpověď #5 : Říjen 22, 2012, 12:19:38 pm »

Nechame to na danovych poradcich Úsměv
Zaznamenáno
Veny



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #6 : Únor 15, 2013, 04:13:09 pm »

Dobrý den všem.Od března bych měl začít pracovat v Němecu (Sasko).Při vyplnování žádosti na AOK mi říkal budoucí zaměstnavatel že bych mohl spadat do Steuerklasse 3 a budu mit nárok na Kindergeld,ale když jsem mu pak řekl že manžela v Čechách pracuje tak on že 1 nebo 4 a na dítě nic.V tom asi bude ten problém.
Zaznamenáno
vafle



Karma: -2
Příspěvků: 28


« Odpověď #7 : Únor 16, 2013, 03:43:39 pm »

Kolega ma pritelkyni, ktera pracuje a dite v Cechach, Kindergeld dostava.
Zaznamenáno
petr69



Karma: 8
Příspěvků: 330


« Odpověď #8 : Únor 18, 2013, 10:55:55 pm »

Zdravím všechny
 Jen napíši moji zkušenost - jsem ženatý, žena v ČR, První  měsíc v D jsem měl automaticky SK I, a pak na základě žádosti a doložení potř. dokumentů jsem ihned dostal III (přesně jak psal někdo zde na začátku vlákna). Od té doby mám srážky ze mzdy cca 40 Eur (1,5%) měsíčně daň z příjmu. Daňové přiznání mi tu dělal normální Steuerberater (přes Steurhilfe) - dovezl jsem z ČR potvrzení z FÚ o příjmu manželky (více než 6000 E) a německý Finanzamt mi celou moji německou zaplacenou daň po přezkoumání poslal zpět.
Jen upozorňuji všechny nováčky V Německu, kteří mají, resp. budou mít Steuerklasse III, že v této daň. třídě je podávání Jahressteuererklärung ze zákona povinné! (na rozdíl třeba od I.). A německý Finanzamt Vás na to nijak extra zvlášt upozorňovat nebude - prostě jak v Čechách: Neznalost  zákona neomlouvá...
Pro mě osobně je ze zdejších příspěvků novinka to, že se o III. musí každý rok žádat znovu....
Přeji všem hezký den. Petr
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #9 : Únor 19, 2013, 01:35:52 pm »

To o povinnem priznani pri tride III je zajimave - diky za info!

Jak presne jsi myslel to
...a německý Finanzamt mi celou moji německou zaplacenou daň po přezkoumání poslal zpět.
Jakou dan ti vratili - rozdil mezi tridou I a III, nebo vsechnu? Je mozne, ze jsi zadal o uznani danoveho domicilu v CR?
Kdybys danil tady, porad si myslim, ze ti tridu III s manzelkou, ktera ma prijmy v CR, neuznaji, protoze podstatnym predpokladem pro deleni III/V je, ze oba manzele dani v Nemecku. Tu nizsi dan u jednoho si financak chce nahradit vyssim zdanenim toho druheho...
« Poslední změna: Únor 19, 2013, 06:09:36 pm od kleena » Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
rusna
Host
« Odpověď #10 : Únor 19, 2013, 02:19:50 pm »

Ahojte,
ano,Kleenama pravdu,v roce 2011 jsem zacal pracovat v Nemecku,dostal jsem tridu 1,manzelka byla CR,podotykam,ze jakmile zacnete sypat penize do danoveho systemu v Nemecku,tak mate narok na Kindergeld,pro me to znamelo,ze manzelka nemela narok na materskou v Cr....................
V lednu 2012 jsme se prestehovaly vsichni,mame tu trv,bydliste,musel jsem zazadat o tridu 3 na Finanzamt,ted mam tedy 3,manzelka je doma.
Michal
Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #11 : Únor 20, 2013, 08:49:38 pm »

Prosím, co je potřeba k vyřízení daňové třídy 3? Já pracuju v Německu, příjem mám přes 5 tisíc eur. Manžel /čerstvý/ nepracuje, je tu se mnou nahlášený, chodil doteď do jazykovky a registrovaný je na pracáku v ČR. Z pracáku v Česku se chce odhlásit a jít kompletně za mnou, pojištěný chce být na Familienversicherung. Co po nás může finančák vyžadovat? Jdu tam zítra, když to po práci stihnu. Díky.

Nejraději bych byla, kdybych měla plat jako dosud /Steuerklasse 1/ a peníze mi vrátili jednoduše při daňovém přiznání po roce, ale to asi nejde...
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #12 : Únor 20, 2013, 09:28:06 pm »

Nova danova trida plati od doby zmeny okamzite (vice netto kazdy mesic) a pro cely rok (preplatek do doby zmeny vrati financak po danovem priznani). Pri tvych prijmech to bude delat rozdil nekolik set mesicne.
K prihlaseni tridy III bude urcite potreba oddaci list...
Ja tohle vsechno delal na KVR, ale to bylo jeste v dobach papirovych Lohnsteuerkaret - o ty se zadalo tam.
Zastav se proste na KVR v Bürgerbüro, rekni, ze bys chtela tridu III. Ten oddaci list mej ssebou a kdyby chteli vic (treba doklad o prihlaseni nebo prijmech manzela), aspon ti to konkretne reknou.

Podobne se zdravotni pojistovou ("gesetzlich" - kdybys byla soukrome pojistena, potrebujete kazdy vlastni smlouvu) - ozvi se pojistovne a nahlas, ze bys chtela k sobe prihlasit manzela.

Az budes delat danove priznani, nezapomente si za prvni rok narokovat uznani nakladu na stehovani do D. Danovy poradce (napriklad LoHi) bude vedet.

Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #13 : Únor 21, 2013, 08:07:47 pm »

kleena: Prosím, co myslíš tím přeplatkem do doby změny? My se brali 12.12.12, ale úplně jinde v zahraničí, a tak jsme český oddací list dostali až teď. Příští týden jsem chtěla jít na finančák (dnes se to bohužel zkomplikovalo, svatbu mi nechtěji v Německu uznat, což nechápu, mám normální český oddací list, jen je tam místo obřadu v zahraničí, a za měsíc už budu mít nový pas a občanku, tak prostě budou muset, ne?). No na ten finančák půjdu teda buď za týden nebo měsíc... doufám, že mi ještě nějaké peníze zpětně dají, dělá to 400 eur netto měsíčně.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #14 : Únor 21, 2013, 09:48:27 pm »

Ja to už psal i vedle...je tady rodinný stav z českých dokladů nebo oddacího listu bez apostily fakt asi nebude moc zajímat...ale až to vyřídíš,  změň si tu daň. třídu a na konci roku ti po daňovém přiznání vrátí,  cos do změny tridy v průběhu roku přeplatila.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Stran: [1] 2   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |