Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Mateřská, rodičovská, atd u pendlera ženy  (Přečteno 37386 krát)
Alenka22



Karma: 0
Příspěvků: 4



« : Srpen 10, 2016, 01:58:59 pm »

Zdravím,

obracím se na vás se žádostí o radu v mé konkrétní situaci. Zde na fóru je na podobné téma spoustu příspěvků, ale v zásadě jsem nenašla nikoho, kdo by řešil přesně to, co já. Snad se najde někdo, kdo se vyzná v systému lépe jak já, jelikož jsem ze všech těch informací trochu mimo.

Tak pro začátek, jsem v Německu od 2012, žádné dávky jsem dosud nebrala, jsem svobodná, bezdětná, přítel pracuje v čr jako osvč, a jelikož jezdím na víkend do čr, v kanceláři Lohnsteurhilfe kde jsem členem, mi uplatňují slevu na dani za dojíždění. Do nedávna jsem pracovala na Vollzeit, pracovní smlouva je unbefristet, do tohoto zaměstnání jsem nastoupila v květnu 2013. Od letošního května mám vzhledem k těhotenství Beschaeftigungsverbot. Nyní se mi již blíží doba nástupu na mateřskou a já stále nemám jasno v tom, jaké dokumenty kdy a kde podat.
Od majitele bytu, který jsem si doteď pronajímala, jsem dostala výpověď. Takže 14 dní před termínem porodu, budu ještě lítat po úřadech a dodatečně hlásit změnu adresy.
Co je mi jasné, tak 6 týdnů před termínem porodu podám žádost o mateřskou. K tomu mi údajně vystaví papír Frauenartz. Dítě se narodí v De, takže s sebou do porodnice mám připravený překlad rodného listu s razítkem soudního znalce , to samé přítel. Dále teď budeme podepisovat Vaterschaftsanerkennung. Zda je součástí toho i nějaké prohlášení o jménu nám snad sdělí na úřadě. Poté tedy budu čekat na narození a rodný list dítěte, s ním se pak půjdeme přihlásit ke zdravotní pojišťovně, u které jsem v Německu pojištěná. Až bude toto zařízeno, udělá si s našimi rodnými listy přítel výlet do Brna, kde se údajně zapisují děti narozené v zahraničí a od nich také dostaneme český rodný list. Jelikož budeme jezdit přes hranice, zařídí tam rovnou i pas. Případně jak zdůrazňují na webu, jsou třeba 2 návštěvy.
A teď dále, po 8mi týdnech mi skončí mateřská, a pak se žádá co? Vždyť je všude uvedeno, že mateřská je v Německu rok (+2 měsíce pokud chce partner). Já mám hlavně asi zmatek v pojmech. Kdy tedy je nástup na Elternzeit ( Elternurlab - je to stejné? ). Kdy se podává žádost o Kindergeld? A jak je to s Erziehungsgeld ( bydlím v Bayern )?
Dále tedy vzhledem k tomu, že já a miminko budeme žít v Německu, a přítel dál v čr, s tím, že o víkend budeme v čr spolu, řeší se tato situace nějak? Bude muset někde prokazovat, že mi na dítě platí, nebo se bude jeho příjem počítat k mému? Budu poté brána jako samoživitelka, nebo ne?
Snad jsem situaci napsala srozumitelně, budu moc ráda, když to někdo dočte do konce a pomohl by mi se zorientovat v pojmech a poradit, co kde a jak. Případně pokud by někdo něco podobného řešil, ať klidně dopíše své zkušenosti.
Děkuji předem.
Zaznamenáno
Alterego



Karma: -14
Příspěvků: 66


« Odpověď #1 : Srpen 11, 2016, 10:07:59 am »

Mas nejaky zvlastni duvod, proc si takhle extremne komplikovat zivot ?
Premyslela si nad tim, co bude, az se dite narodi ?
To fakt chces zustavat sama alleinerziehende Mutter, navic Ausländerin v DE a byt zavisla na socialnich davkach ?
Sdelil uz Ti nekdo, ze male deti jsou furt nemocne, takze realne je tvuj navrat do prace a to jeste na Teilzeit mozny az za 3 az 5 let ?
Jake je financni zazemi otce ditete ? Co myslis jak dlouho ho bude bavit dojizdet za babou, u ktery klesne v zebricku priorit na dlouhou dobu
na druhe misto, protoze ta se bude muset 24 h denne venovat diteti.
Na tvem miste by me v usich silne zvonily Alarmglocken, protoze jediny co ted nutne potrebujes, je zajistit si (nejlepe otcem tveho ditete)
financni jistotu alespon do doby nastupu ditete do prvni tridy.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #2 : Srpen 11, 2016, 11:00:07 am »

[zavináč]Alenka
k Tvému tématu mě napadá několik věcí, zkusím to popořadě sepsat. Kdyžtak se ozvi klidně i soukromou zprávou.

1. Beschäftigungsverbot a to, co napíše Frauenarzt
Tady myslím, že máš na mysli Mutterschutz. To je věc přesně pro případy, kdy nastávající matka musí zbytek těhotenství proležet s nohama nahoře, nebo z důvodů specifik jejího zaměstnání ho do porodu nesmí vykonávat. Ten papír opravdu napíše gynekolog a pokud Ti správně rozumím, měla bys ho mít už teď.
Pokud už teď nesmíš do práce, jak to řešíš? To by právě ta Mutterschutz měla být.


2. Mateřská (Elternzeit a Elterngeld)
O Elterngeld požádáš hned po narození dítěte, je na to online formulář, ze kterého vylezou dokumenty, které potom podepíšeš a v originále zašleš. Pokud jsi doteď pracovala, neměl by s vyřízením být problém
Podobně požádáš o Kindergeld ("přídavky"), které ale úplně přídavku nejsou a jejich daňový je trochu složitější, ale u LoHi to budou umět zpracovat.
Na obojí budeš potřebovat rodné listy - viz dále.

3. Zdravotní pojištění
Zavolej si na zdravotní pojišťovnu o formulář a dítě přihlaš do svého zdravotního pojištění (zdarma) - tedy pokud jsi pojištěna "gesetzlich". U soukromého pojištění potřebuje dítě vlastní smlouvu a bude tě něco stát.

4. Rodný list, pas
Rodné listy ti na KVR vystaví na počkání, půjdeš-li tam s dítětem, máš právo přednostního přístupu, prostě všechny bez dětí předběhneš. Vystaví ti tři exempláře vázané účelem (Kindergeld, Elterngeld, zdravotní pojištění), další exempláře něco stojí, ale nech si 1-2 udělat, budeš ho potřebovat minimálně na české papíry.
Pak si ten rodný list necháš superlegalizovat ("Apostille", témeř-slepec na Regierung Oberbayern v Maximilianstrasse: https://goo.gl/UH53X1 ), to v ČR necháš přeložit (překladatele přímo v Brně můžu doporučit, umí to i korespondenčně) a s tím půjdete na Zvláštní matriku v Brně. Tam zjistí české občanství a vystaví český rodný list (zde pozor na poplatky za popelnice, pokud jsi sama hlášena i v ČR!!!) a s tím půjdeš požádat o pas.
Tady mé zkušenosti končí, naše děti ještě české pasy nemají, mají jen německé, což ale nebude tvůj případ, takže si ty české pořiď.

5. Byt
Jak to máš s tím bytem, máš nějaký nový, souhlasíš s tou výpovědí a chceš se stěhovat? Protože vykopnout těhotnou ve vysokém stupni těhotenství mi přijde zhůvěřilé a německé zákony ti dávají dost možností, jak se tomu s poukazem na nepřípustnost/tvrdost výpovědi ve tvém stavu bránit.
Osobně bych to udělal a byt si případně po porodu hledal v klidu.

6. Samoživitelka
Nemyslím si, že by institut samoživitelky v Německu někoho zajímal, pokud se tedy nechceš odebrat do sfér sociálních přídavků. Ty dostaneš na rok mateřskou a na dítě Kindergeld, až se budeš chtít vrátit do práce, můžeš dát dítě do Kinderkrippe, nebo si zařídit hlídání a náklady odečíst z daní.
Výživné by ti přítel oficiálně měl platit, chápu to ale tak, že jste pořád partneři, takže se o dítě bude, jak vzdálenost dovolí, starat co nejvíce a finanční starost samozřejmě ponese taky.
Co jiného myslíš, že by se "samoživitelkou" mělo změnit?
« Poslední změna: Srpen 11, 2016, 11:03:36 am od kleena » Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Alenka22



Karma: 0
Příspěvků: 4



« Odpověď #3 : Srpen 11, 2016, 05:06:25 pm »

[zavináč]alterego : děkuji za odpověď. Bohužel jsem v ní nenašla nic, co by se mé situace týkalo, takže asi jen pro klid Tvé duše říkám, že život si nekomplikuji, ve frontě na Hartz IV. stát nehodlám, s přítelem se vidíme 5-7 dní v týdnu, což na tu vzdálenost je slušné a finančně jsme oba slušně zaopatřeni.

[zavináč]kleena : děkuji za rozsáhlou odpověď. Zatím žádné úplně osobní otázky nemám, tak odpovím sem. Možná se v budoucnu tato diskuze bude někomu hodit.

1. Od 30.května jsem doma, vzhledem k náročnosti povolání mám od Frauenarzt vystaven Beschäftigungsverbot (BV). Den po vystavení mi volali ze zdravotní pojišťovny, zda by tento papír pro mě nebyl lepší, než být doma na Krankmeldung. Tak jsem paní řekla, že ho již mám a zeptala se, co dál dělat. Odpověď zněla že se pro mě nic nemění. Plat beru v plné výši i ve stejném termínu jako dosud. Žádný další papír jsem nikde nevyplňovala ani neodevzdávala. Výplatu i nadále posílá zaměstnavatel. Jde mi o to, co se v normálním případě nahlašuje 6 týdnů před porodem, a končí 8 týdnů po něm. Zda to lze též online, a zda mi na to lékař vystaví další potvrzení.

2. Zde si tedy můžu max předvyplnit formuláře. Koncem měsíce mám termín v LoHi, tak se tam informuji dále.

3. Pojištěná jsem gesetzlich u TK, takže zde taky problém nevidím.

4. KVR myslíš Kreisverwaltungsreferat? Měla jsem za to, že RL pošlou poštou domů. Pokud si ho můžeme vyzvednout osobně, je to ještě lepší varianta. Děkuji za připomínku vzít jich více. Jeden totiž budeme muset v Brně odevzdat do archivu. Cestě do Mnichova pro Apostille se tedy nevyhneme. Na našich RL z ČR ji zatím nemáme, a zkusíme, zda nám to na Standesamt vezmou. My si zatím vše nechávali přeložit korespondenčně od www.prekladys.cz a spokojenost. Poplatky za popelnice si připisuji do diáře. Sama je taky platím, ale že musím i za dítě, by mi uteklo.

5. Výpověď z bytu jsem obdržela, ovšem po dohodě. Byl mi i nabídnut větší, tady je vše v pořádku. Nový byt už mám, stěhovaní pomalu probíhá za mé asistence. O mém stavu ví, a pakliže by se vyskytli komplikace, vše dořeší rodina. Bude to v rámci města, takže mě čeká přehlášení adresy + poplatků. Kdyby mě chtěl vykopnout z nějakého rozmaru, bránila bych se jinak.

6. K té samoživitelce mi hlavně nebylo jasné, co přesně mám říct, kdyby se mě na úřadě ptali na otce dítěte. Já partnera mám, jen v jiném státě Úsměv Oficiálně v Německu jako já nebydlí, jezdí tam za mnou. Finance máme vyřešené, péči o dítě taky. Jen prostě adresu bude mít jinou. Pakliže situace dovolí, budu doma delší dobu, než je rok. Ráda bych zůstala 3 roky. Což mi tedy i zaměstnavatel musí místo držet ( už jsme spolu mluvili ). O tom zda během toho nastoupím na TZ se rozhodnu, až jak se vše vyvine.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #4 : Srpen 12, 2016, 10:23:57 am »

ad 1
To je podle mě přesně ta Mutterschutz. Teď ti ještě běží Lohnfortzahlung, plný plat od zaměstnavatele. To by ale, podobně jako u nemocenské, mělo někdy přestat a měla by začít platit zdravotní pojišťovna.
Ale tady bohužel mé zkušenosti končí, nikdy tu jsem nebyl nemocný déle než týden a ani Mutterschutz jsme nevyužili.

ad 4
Předpokládal jsem že bydlíš v Mnichově, a tam je to KVR. Někde jinde to asi obecní úřad bude řešit jinak. Naše RL jsme, pokud si vzpomínám, prostě předkládali v originále. To si možná raději předem zjisti.

Překladatele máme stejného Úsměv

Ohledně popelnic jsem to myslel malinko jinak: my jsme oba hlášeni v Brně a magistrát děti hned při vystavení rodných listů automaticky, zpětně a neodvolatelně, přihlásil do bydliště matky. My je sice hned odhlásili, ale tu dobu od porodu do odhlášení si Brno-Město prostě nenechá vzít. To je jejich specifikum, jiné obce to berou jinak a v Brně by to někdo musel prosoudit,protože to podle mě udržitelné není. Ale zatím to tak dělají. Takže pokud jsi v ČR hlášena a podle toho kde, mohlo by to dopadnout podobně.


ad 6
Prostě bych otce uvedl, i s českým bydlištěm. Nevidím v tom problém, ani důvod/výhodu v tom, to neudělat.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
jirike
Host
« Odpověď #5 : Září 01, 2016, 05:18:56 am »

Ahoj.
Máme hodně podobnou situaci Úsměv
S přítelkyni 2 narozené holčičky tady v DE. (Ve Starnberg)

O mateřskou nezadáš, tech 6 týdnů před a 8 po Ti plati zaměstnavatel a pojišťovna 100%.
Posíláš jen potvrzeni od doktora oběma.
O rodicák zazadas naprosto bez problémů i s přítelem (pokud bude v RL) ale jeho příjmy v ČR jsou jen informace bez efektu a nepodstatného. .. Pokud nevyužijete tech 14mes kombinované ...
Nás se tykalo 12mes (myslim) 67% platu.
Rodný list ano poštou na základe žádosti podané již z porodnice. Tam sem jen odnesl žádost a kopie ceskych rodnych listu bez překladu do kanceláře,  u nás ještě protoze nejsme manžele dva dulezite papíry - otcovství a opatrovnictví, které jsme si museli osobně oba vyžádat na krajském úřadu a ty jsou potřeba pak ke všemu (hodně kopii)
Pak je otec bez ohledu na adresu v RL také a je ,,legálním" otcem Úsměv
Tady nám někdo poradil ze po narození to je složitější a komplikuje vydání RL pro Dítě.
RL nám přišlo víc bez extra žádosti a bylo tam i napsané kam který patří poslat. Nikde jsme už osobně nebyli.
Princeznam je ted 2.5 a 3.5 roku tedy všechno takhle Stare Info Úsměv
Pokud sem na něco zapoměl klidne se zeptej Mrknutí

PS: ta dohoda se zaměstnavatelem ano, to máme taky 36 měsíců a mela by byt poslána písemne jako oznámení ze takto dlouho mas v planu byt doma.
Od 15.mesice pak ještě ona kritizována podpora maminkám 150 eur v Bavorsku

Ještě doplňuji, že jméno,  včetně -OVA a Š jsem hlaskoval už v porodnici a pak psal do žádosti o RL a na rodném liste už to bylo rovnou a spravne :-)
Nikdo se tomu ani nedivil a ani nijak na nic neptal
« Poslední změna: Září 01, 2016, 11:28:20 am od jirike » Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |