Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Dvoji domacnost - jeste jednou  (Přečteno 44822 krát)
tomita



Karma: 0
Příspěvků: 3



« : Leden 15, 2010, 11:15:28 am »

Ahoj,

jsem tady novej.
Mel bych dotaz ohledne odectech u dvoji domacnosti. Tady na foru jsem se nekolikkrat docetl o potrebnych 24 jizdach v roce a s tym souvisejicich uctenkach za palivo. V zakone je ovsem zminka o tydennich jizdach domu a pausalu 30 centu/km (pokud se k jizde pouzije vlastni auto). Dle meho, pokud se jedna o pausal, tak neni potreba dokladovat tankovani, nebo jo?
Taktez je tam zminka o odectech najemneho za byt tady v nemecku (zweitwohnung), chapu to spravne?

S pozdravem,
Tomas

Tady vynatek ze zakona:

Abzugsfähige Kosten bei doppelter Hausführung
Als notwendige Mehraufwendungen wegen einer doppelten Haushaltsführung kommen in Betracht:

- die Fahrtkosten in tatsächlicher Höhe zu Beginn und am Ende der doppelten Haushaltsführung. Alternativ kann auch die allgemeine Kilometerpauschale (Fahrtaufwendungen als Reisekosten) in Höhe von 30 Cent angesetzt werden.
- die Fahrtkosten für wöchentliche Familienheimfahrten in Höhe von 30 Cent je Entfernungskilometer, sofern die Familienheimfahrten nicht mit einem vom Arbeitgeber unentgeltlich überlassenen Dienstwagen erfolgen
- Verpflegungsmehraufwendungen
- Aufwendungen für die Zweitwohnung ( Übernachtungskosten)
- Umzugskosten in tatsächlicher Höhe. Im Gegensatz zu "normalen" beruflich veranlassten Umzugskosten kann keine Umzugskostenpauschale in Anspruch genommen werden

Aufwendungen für die Zweitwohnung
Als Aufwendungen für die Zweitwohnung sind deren tatsächliche Kosten (Bruttomiete) anzuerkennen. Sind Sie Eigentümer der Zweitwohnung, werden die Aufwendungen vom Finanzamt nur bis zur Höhe der Kosten anerkannt, die Sie als Mieter für eine nach Größe, Ausstattung und Lage angemessene Wohnung tragen müssten. Auch Abschreibungen für die Wohnungseinrichtung sind berücksichtigungsfähig, sofern es sich nicht um Luxusgüter handelt.

Zu den notwendigen Aufwendungen für die Zweitwohnung gehört grundsätzlich auch die für diese Wohnung gezahlte Zweitwohnungssteuer. Dabei kann es durchaus sein, dass eine Zweitwohnungssteuersatzung einer Stadt im Hinblick auf die doppelte Haushaltsführung nicht greift (Beispiel: BVerfG vom 11.10.2005 - 1 BVR 1232/00).

Sonderregelung für Telefonkosten
Auch wenn bei den heutigen Telefongebühren und Flatrates dies sehr wahrscheinlich kein Thema mehr ist, gilt noch folgende Alternative: Wird keine wöchentliche Familienheimfahrt vorgenommen, sind die Gebühren für ein Ferngespräch mit einer Dauer von maximal 15 Minuten nach dem günstigsten Tarif als Werbungskosten abzugsfähig. Zusätzlich zu einer Heimfahrt erkennt das Finanzamt Telefonkosten jedoch nicht an. Voraussetzung ist, dass mit Angehörigen telefoniert wird, die zu der Familienwohnung gehören.

Wahlrecht bei vielen Familienheimfahrten
Wer häufiger als wöchentlich eine Heimfahrt tätigt, sollte das Wahlrecht beim Werbungskostenabzug kennen.

- Alternative 1: wie oben im Detail beschrieben
- Alternative 2: Abzug der Kosten aller Familienheimfahrten. Dies bedeutet aber auch, dass keine anderweitigen Aufwendungen wegen doppelter Haushaltsführung abgesetzt werden dürfen. Sofern aus beruflichen Gründen der Steuerpflichtige selber keine Familienheimfahrt vornehmen konnte, dürfen stattdessen auch die Fahrkosten des Ehepartners zur Zweitwohnung angesetzt werden. Für Vielfahrer kann die Alternative 2 daher sogar günstiger sein.
- Vom Arbeitgeber ist die Wahl der Alternative 2 durch den Arbeitnehmer nicht zu beachten. Der Arbeitgeber kann die steuerfreie Erstattung nach den Grundsätzen der doppelten Haushaltsführung vornehmen, auch wenn der Arbeitnehmer sich für die Absetzbarkeit nach der Alternative 2 entscheidet.

Abzug als Werbungskosten oder Erstattung durch den Arbeitgeber
Die o.a. Mehraufwendungen können vom Arbeitnehmer als Werbungskosten abgezogen werden, soweit sie nicht vom Arbeitgeber steuerfrei erstattet werden. Die Erstattung der Mehraufwendungen bei doppelter Haushaltsführung durch den Arbeitgeber erfolgt nach § 3 Nr. 13 oder 16 EStG steuerfrei, soweit keine höheren Beträge erstattet werden, als sie auch beim Arbeitnehmer als Werbungskosten abziehbar wären.


Zaznamenáno
jitkaaa



Karma: 0
Příspěvků: 4


« Odpověď #1 : Leden 25, 2010, 10:36:46 am »

Ahoj, také jsem nová.

Já jsem to z německého textu pochopila, že se dají odečíst i náklady na pronájem v Německu.

Já bych se na zdejší fórum ráda obrátila s těmito dotazy na dvojí domácnost:
- jaká je tedy ta povinná frekvence jízd domů
- musíte mít za každou cestu všechny účtenky za benzín nebo lze uplatnit paušál?
- jak tedy budu prokazovat, že jsem skutečně jezdila domů? Myslíte, že se může finančák ptát třeba sousedů?
- když budeme v Německu celá rodina včetně dětí a oba s manželem tu budeme mít práci, je vůbec možné odůvodnit dvojí domácnost? V situaci, když doma máme dům s hypotékou? Třeba návštěvy prarodičů dětí? Co??? Jak moc přísný na to bývá finančák?

Díky Jitka
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #2 : Leden 25, 2010, 06:58:05 pm »

Jelikoz ta nejasnost ohledne uctu za benzin nejspis pochazi z mych prispevku, tady upresneni Úsměv :

  • Ucty za benzin byly mysleny pouze jako doklad toho, ze clovek absolvoval jizdy. Naklady na tankovani se nijak nepocitaji, pocita se opravdu jen pevne kilometrovne. Pozor, kilometrovne se vzdy pocita jen za jednoduchou cestu, ne za tam+zpet.

  • *NIEUW*: To vse ovsem po mne chtela stara pani Lohnsteuerhilfova, novy pan Lohnsteuerhilfe pomerne rozumne rika, ze ty ucty za benzin nejsou k nicemu potreba, protoze stejne nedokazuji, ze jsem ten benzin kupoval ja a ne strejda, a proto jako dukaz tech jizd staci ze existuje vuz a ma dostatecny pocet najetych kilometru ( minimalne 24*kilometry_tamzpet + par tisic km na privatni pojizdky)


Co se poctu jizd tyce, plati podle mne porad tech min. 24.

Jako dukaz dostatecne pevne vazby na CR byly u mne vzdy potreba tyto podklady:
  • Smlouva o najmu bytu nebo jiny podobny doklad
  • nejake ucty za elektrionu apod., jako dukaz, ze byt "zije"
  • pozor - podnajem pokojiku v byte u maminky pro tento ucel moc dobre nefunguje

Pokud ma clovek celou blizkou rodinu zde, je mozne, ze uz to pak neuznaji. Tak to u mne uz malem dopadlo za rok 2006, to jsem jeste uhadal, ocekavam ale, ze za 2007 mam po legraci - i pres byt v OV.

Udelate-li nekdo jinou zkusenost, budeme tu vsichni vdecny za zpravu.

Mimochodem - velmi zalezi na osobe, ktera to priznani na FA resi - am zname, kteri uz roky zadnou dvoji domacnost uznanou nedostali...a to mohli posilat debetezsi dukazy. U mne to naopak az dotez bez velke namahy fungovalo stoprocentne.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
tomita



Karma: 0
Příspěvků: 3



« Odpověď #3 : Leden 25, 2010, 11:07:29 pm »

Chapu to tedy spravne, ze ty uctu uz ani nemusej byt a stejne mi uznaji 24 jizd? To znamena 24x vzdalenost domu x 0,30 €? Je to minimum a muze tech jizd byt i vic? Jak se to pak dokazuje?
Pokud domacnost kam jezdim "domu" je vlastne u rodicu (mam tam trvale bydliste), pak nemam narok na dvoji domacnost? Musim mit vlastni byt, nebo v pronajmu?

Diky
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #4 : Leden 25, 2010, 11:56:20 pm »

Ty jizdy dokladas nejakym dukazem, ze auto, na ktere ty jizdy pises, opravdu najelo min. ten potrebny pocet km. Typicky dva ucty ze servisu ci vymeny oleje s vyznacenym stavem km.

Jizd samozrejme muze byt vic nez tech 24. Jestli jim prijde podezrele, kdybys tvrdil, ze jezdis kazdy den, to nevim...

Bydleni u rodicu asi fungovat nebude Smutek Bude to chtit aspon najemni smlouvu, a mne bylo vyslovne receno, ze podnajem se nebere.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
юπ
jupí!



Karma: 9
Příspěvků: 120



« Odpověď #5 : Červen 20, 2014, 05:12:54 pm »

Co se poctu jizd tyce, plati podle mne porad tech min. 24
vyúčtovával jsem si 2 jízdy za rok
a přesto mi náklady na 2. domácnost finanzbeamti uznali 2 roky po sobě: 
(častěji jsem domů nejezdil, lhát je krátkodeché + taky jsem byl zvědavý zda to projde)


zdůvodňovával jsem to: že pro BRD mám pracovní smlouvu na 18 měsíců, poté se plánuju vrátit do ČR do původního bytu:  tedy že na 18 měsíců nemá smysl kompletně se přestěhovávat do BRD, byt v ČR prodávat  a pak kupovat nový . . . a co do možných krátkodobých pronájmů: že náklady na vystěhování a krátkodobé uskladnění bytového vybavení by vyšlo dráž nežli  možné výnosy z nájemného. Tedy že se jedná o přímé náklady vzniklé podepsáním pracovní smlouvy s pracovištěm v BRD vzdáleným od domova.


Uznali mi to. 
Jakmile mi pak pracovní smlouvu změnili na umbefristet (na dobu neurčitou), tohle zdůvodnění nákladů na druhou domácnost ztratilo smysl = už jsem ho nezkoušel.
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |