Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | USA
Basel - Basilej | Bern | Geneve- Ženeva | Lausanne | St.Gallen | Zürich - Curych
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Já v Něměcku pracuji, přítel přijde za mnou naslepo  (Přečteno 71857 krát)
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« : Září 16, 2010, 06:32:29 pm »

Ahoj, nemá někdo podobnou zkušenost? Já pracuji v Německu a nechystám se vracet do ČR. Přítel pracuje v česku. Rozhodl se dát výpověď a jít za mnou, bude doma (se mnou), učit se jazyk a pak se uvidi. Zdravotni a socialni musi platit v CR, ze? S tim pocitame. A jak je to s prihlasenim k pobytu? Musi se nahlasit? Najem platim ja. Navic bude obcas /ze zacatku dost casto/ jezdit do CR. Nemate nekdo podobnou zkusenost? Dost dlouho jsme resili, co podniknout, rozchazet se nechceme... Kdybyste meli i lepsi tip, jak to udelat s pojistenim, tak uvitame rady:) diky.
Zaznamenáno
Macouch



Karma: 21
Příspěvků: 310



« Odpověď #1 : Září 16, 2010, 08:40:46 pm »

Staci kdyz se tu prihlasi k pobytu a jinak vse plati v CR. Vic fakt neni potreba. Ja tohle podnikla presne pred 5 lety :-)
To prihlaseni ale at urcite udela, nepotrebuje k tomu v podstate nic. Tim ze tustane prhlaseny i v CR, tak mu zustane obcanka a musi jen myslet na to, ze musi platit za popelnice :-)
Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #2 : Září 20, 2010, 06:41:48 pm »

Diky za odpoved. Proc se ma ale urcite prihlasovat? Stejne bude jezdit skoro kazdy tyden domu, je to povinnost? A jak jsi to v Nemecku zvladla, kdyz jsi sla naslepo?Trochu z toho mam obavy...
Zaznamenáno
Vladka-Z



Karma: 1
Příspěvků: 102



WWW
« Odpověď #3 : Září 20, 2010, 08:05:06 pm »

Určitě, ať se tu nahlásí k pobytu. Tím nic netratí, ba právě naopak! I když tu vůbec nebude pracovat ale bude např. 6 měsíců v kuse nahlášen k pobytu, získá automaticky a bez čekání Mrknutí pracovní povolení.
A při vyřizování spousty (budoucích???) záležitostí na německých úřadech mu bude prokázání pobytu velkou výhodou.
I případný budoucí zaměstnavatel bude chtít určitě znát jeho německou adresu... česká mu bude jen těžko stačit...
A kdyby jste se rozhodli jinak, odhlásit se může kdykoli.   VL.
Zaznamenáno
Macouch



Karma: 21
Příspěvků: 310



« Odpověď #4 : Září 20, 2010, 10:24:14 pm »

Diky za odpoved. Proc se ma ale urcite prihlasovat? Stejne bude jezdit skoro kazdy tyden domu, je to povinnost? A jak jsi to v Nemecku zvladla, kdyz jsi sla naslepo?Trochu z toho mam obavy...

Jak psala Vladka, to prihlaseni neboli a casto pomuze :-).
NO a jak jsem to zvladla? Ten kdo me tu chtel mit se musel postarat aby to slo .... ;-). Prvni rok jsem jen chodila do nemciny, abych se domluvila a pak uz to slo.....
Zaznamenáno
dafka25
Host
« Odpověď #5 : Září 20, 2010, 11:39:55 pm »

no k tomu ziskaniu pracovneho povolania ... to asi nebolo celkom spravne napisane ze dostane okamzite a bez cakania po pol roku od prihlasenia pobytu Úsměv ... pracovne povolenie dostane az ked u jedneho zamestnavatela odpracuje 12 mesiacov , opravte ma ak sa mylim !
Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #6 : Květen 08, 2011, 11:20:53 am »

Ahojte, tak nakonec se to stěhování o něco posunulo. Přítel se ke mně stěhuje až teď. Je prosím něco potřeba k tomu přihlášení? Už si nepamatuju, co po mně přesně chtěli. Musí být jeho jméno v nájemní smlouvě, musímě něco ukazovat? Byt platím já a doteď jsem v něm bydlela sama, proto je ve smlouvě jen moje jméno. Díky. A stačí říct, že se prostě stěhuje ke mně, i když nemá práci? díky.
Zaznamenáno
scorpio131170



Karma: 13
Příspěvků: 168



« Odpověď #7 : Květen 08, 2011, 08:44:32 pm »

V najemny smlouve nemusi byt zapsan. Jen by jsi to mela oznamit svemu pronajimateli a na zaklade toho ti MOZNA zvisi Nebenkosten, najem ti ale zvysit nesmi. No a mela bys ho prihlasit na Einwohnermeldeamtu ve svem obvode. Prokazat ze uz ma nejakou praci nemusi, ani pracovni povoleni uz mit nemusi, protoze se pracovni trh od 1.5.11 otevrel i cesku, uz i bez pracovniho povoleni. Leda snad, ze by tu chtel zadat o nejaky socialni davky, podporu nezamestnanosti a pod.

Hodne uspechu. A.  Mrknutí
« Poslední změna: Květen 08, 2011, 09:08:50 pm od scorpio131170 » Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #8 : Srpen 12, 2011, 06:30:47 pm »

Tak už máme sehnaný nový byt, nakonec mám i jméno přítele ve smlouvě, jen je tam napsáno, že tam bydlí se mnou jako partner (nechtěla jsem mít problémy), nájem zůstal stejný. Tak se půjde v září přihlásit k tomu pobytu, když všichni říkáte, že je to bez problému a lepší. Snad nevadí, že nepracuje. A mimochodem, nebude pak třeba muset platit za odpad a tak? Tím Anmeldung nevznikají žádné povinnosti, že, a v ČR se to úřady nedozví... za rok už to bude manžel, pak už bude vše lehčí, i s pojištěním:-)
Zaznamenáno
marionk



Karma: 1
Příspěvků: 45


« Odpověď #9 : Srpen 16, 2011, 08:22:08 am »

Pokial byva s tebou a v Nemecku, je nezamestnany, zdravotne poistenie mozes platit aj ty za neho v ramci Familienversicherung. (alebo to plati len pre manzelov?)
Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #10 : Srpen 23, 2011, 09:12:19 am »

to platí pro manžele
Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #11 : Září 11, 2011, 08:28:18 pm »

Prosím,

 byli jsme se tedy s přítelem přihlásit k pobytu /já pouze změnit adresu/. Co mě ale zarazilo, bylo to, že paní požadovala, aby jeho jméno bylo v nájemní smlouvě - naštěstí bylo, ale zadruhé přítel MUSEL zažádat o Freizuegigkeitbescheinigung /nebo nějak  podobně/. To se mi stalo už před rokem, to jsem si ale vyřídila bez problémů, protože jsem tu měla práci /museli to tady provést všichni známí/. Přítel ale práci nemá a paní nechápala, proč sem teda jde /že se chceme brát, bydlet spolu a že jsme životní partněři přes 7 let ji nezajímalo/. Řekla, že nás bude kontaktovat cizinecký úřed kvůli tomu  Freizuegigkeitbesch. a ať si to vyjasníme s nimi. Tak jsem z toho fakt zmatená!! Poslat zpátky ho snad nemůžou, ne? to se teď už nedělá. Přítel chce být doma, platit si pojištění v ČR a pravděpodobně dojíždět do práce přes hranice do ČR.

Může mi někdo něco povědět více k tomuto problému? Děkuji!!
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Switzerland.cz © 2024


Zahnarzt München |